Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Оборотът на Атинската борса се срина под 600 пункта

14 Май 2012 / 11:05:18  GRReporter
1154 прочитания

Общият ценови индекс на Атинската борса в понеделник се срина на 589 пункта, като отбеляза най-ниската стойност в последните 20 години. Най-силен натиск на пазара усещат банките, акциите на които се сриват главоломно и само час след отварянето на борсата тяхната стойност падна със 7%. “Това е резултат от създалата се политическа несигурност и постоянните изказвания от Европа, че Гърция може и да не остане в рамките на еврото”, казва за Нафтемпорики Наташа Румантзи, която е финансов анализатор в Piraeus Securities.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s предупреждава, че след 06/05 тази година вероятността Гърция да напусне от еврозоната е станала много по-голяма от който и да е друг път. Кредитната агенция съобщава, че излизането на страната от еврото ще има много лоши последици (credit negative) за гръцките банки. “Съществува повишена риторика напоследък от гръцките политици за вероятната отмяна на мерките за строги икономически съкращения. В същото време европейските лидери потвърдиха, че няма да предоговарят условията по договора за финансова помощ. Гърция ще трябва да спази ангажиментите си, да приложи икономическите реформи, за да получи траншовете по финаносовата помощ от 130 милиарда евро”, отбелязват от агенцията.

Германското издание Der Spiegel, което доскоро поддържаше идеята Гърция да остане верен член на еврото, тази седмица излезе със заглавие “Адио, Атина”. В изданието е проследено развитието на гръцката криза и заключението на германските анализатори е, че ако гръцкият народ (както сочат резултатите) не иска да спазва условията по финансовата помощ, то е по-добре да напусне еврото. “Мнозинството от гърците решително отхвърли изискваните от Европейския съюз строги икономически икономии и ситуацията изглежда напълно безнадеждна”, се казва в публикацията. В интернет страницата на изданието се цитира германското финансово министерство, което казва: “Гърция ще получава помощ дори и след като напусне еврото”. Според информацията в случай на връщане към драхмата, Европейският фонд за стабилност (EFSF) ще престане да изплаща средствата договорени за финансиране на гръцкия бюджет (заплати, пенсии, вътрешно финансиране), но ще внася парите за погасяване на външния дълг, както е договорено според Меморандума за финансова помощ. Основната причина да се запази погасяването на дълга е, за да не се наруши баланса на Европейската централна банка и на страните-членки, които отпуснаха вече пари на Гърция.

Бившият председател на Европейската комисия екс-премиер на Италия Романо Проди предупреждава от своя страна, че ако Гърция излезе от еврозоната и други държави от съюза ще рухнат като хартиени кули. “Гърция представлява само 2% от БВП на еврозоната, което със сигурност е много малко. Ако тя бъде отделена от единната валута спекулацията, която ще помете Атина, ще продължи да гладува и ще застигне Португалия, Иапания, Италия и Франция”, оценява Проди. 

Категории: ИкономикаПазари политическа нестабилност Гърция криза изход от еврото Романо Проди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus