Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облигации с гаранция за 70 000 държавни недвижими имоти

13 Октомври 2013 / 14:10:49  GRReporter
1243 прочитания

С френски ключ правителството се опитва да „отключи” плана за експлоатация на огромното недвижимо имущество на държавата, което си стои неизползвано, макар че би могло да носи приходи. Повече от 70 000 недвижими имоти събират паяжини в портфолиото на Компанията за държавни имоти и на Агенцията за частната публична собственост. Предлага се план, познат от миналото, известните облигации Баладюр (Balladur Bonds), които са приложени във Франция преди 20 години от тогавашния министър –председател Едуард Баладюр.

Едуард Баладюр

Този план, ако бъде одобрен ще се прилага при гръцките условия и ще се отнася само до държавното недвижимо имущество, а не до държавното участие във фирми като Национална електрическа компания ДЕИ например. Облигациите Баладюр се отнасят до френски фирми, приватизирани чрез борсата.

Според информациите, в Гърция се проучва следният модел:

  • В първия сценарий държавата създава пакет от недвижими имоти, първоначално 3000, под контрола на Агенцията за частната публична собственост. Създава се фирма със специална цел (Special Purpose Vehicle - SPV), издават се облигации, които могат да се купуват както от гърци, атака и от чужденци, или от дребни инвеститори, които ще имат като (collateral)  държавно недвижимо имущество. При изтичането им (те ще имат годишна възвръщаемост над 7%, за да бъдат атрактивни) на притежателите им не бъде платено, те ще имат права върху имотите. Очаква се тази възможност да предизвика възражения.
  • Вторият по-вероятен сценарий предвижда създаването на SPV, в която ще бъдат внесени държавни имоти. Ще се издадат облигации, които ще могат да се превръщат в акции, но процедурата ще се извършва извън борсата (което ги различава от облигациите Баладюр). На практика това е облигационен заем с висока лихва.

Във втория случай, ако облигациите не бъдат платени след изтичането им компанията SPV пристъпва към нов облигационен заем. Ако не може да превърнат облигациите в акции на държавната фирма.

За да успее този план, трябва да се осигури възможно най-доброто използване на имотите. Ако например бъде включен в SPV  теренът в Афанту, Родос, за който са провеждани множество конкурси, трябва предварително да се намери инвеститор, който да плаща значителна сума като годишен наем, както и процент от печалбата от експлоатацията на терена.

Друга важна предпоставка е печалбата от експлоатацията на имотите да отива за обслужване на облигациите.

Според информациите, на първия етап Гърция ще може да издаде облигации Баладюр на стойност поне 1 милиард евро. При положение, че държавните имоти се изчисляват като стойност на 60-70% от БВП, тоест 120-140 милиарда евро, биха могли да се издадат облигации, които да донесат в държавната хазна 3-5 милиарда евро, или повече.

Това би оказало значителна помощ, защото:

  • Ще запълни част от „дупката” на държавния дълг.
  • Ще се свърже с развитието, тоест част или всички приходи от облигациите ще се насочват към подпомагащи развитието дейности, които ще създадат хиляди работни места.
  • Ще се стимулират гръцки и чужди инвеститори да инвестират. Те ще бъдат осигурени, защото в случай на неплащане, ще станат акционери в SPV.
  • Ще се покрият бъдещи финансови дупки така, че Гърция да избегне нов заем от тройката.

Познавачи на пазара смятат, че в пакета имоти могат да се включат наоример Афанту, Родос, бившият кралски имот в Тати, 500 декара до Стадионът на мира и дружбата, различни общински имоти, големи терени във Ворасм Ксанти, Гурнес, Аликес, бивши олимпийски имоти, офис сгради, посолства, земеделски терени.

През 1998 правителството на Костас Симитис с тогавашния цар на икономиката Никос Христодулакис е планирало издаването на такива облигации, базирани на френския опит в приватизацията. И тогава планът се е отнасял до фирми, които ще бъдат приватизирани чрез борсата, и е бил насочен повече към дребни инвеститори. Минималната сума за инвестиция е била 100 000 драхми. Обявено е, че ще са необлагаеми и ще бъдат въведени от началото на 1999, когато на практика започва борсовият „балон”.

 

Категории: Едуард Баладюр недвижими имоти облигации акции гаранции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus