Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облекчения от тройката за излишъка

15 Септември 2013 / 12:09:32  GRReporter
1313 прочитания

Увеличаване на продължителността на финансовата година на 15 месеци, включване в приходите и на получените от приватизация суми, изключване от разходите на върнатите данъци и много други улеснения  предоставя тройката на Министерството на финансите, за да се постигнат целите на бюджета и главно излишъкът.

„Техническият меморандум”, който беше сключен между правителството и тройката миналия юли определя параметрите, които ще се включат в бюджета за 2013. И следващите години. Припомня се, че за 2012 Eurostat  обяви дефицит 10%, докато за правителството и тройката дефицитът беше 6% от БВП. Що се отнася до разликата между данните на Министерството на финансите  и Банката на Гърция за периода януари-август, те са изключителни, тъй като анализът на данните на двете институции показва дефицит от 3,2 милиарда евро с плащането на изтеклите облигации или излишък от 1.4 милиарда евро, без тези плащания.

Проблемът обаче не е там, а в тенденцията да се постигне на всяка цена излишък, нещо което правителството иска, за се пристъпи към по-нататъшно намаляване на дълга според решенията на Еврогрупата от ноември 2012.

Излишъкът е желание и на тройката и като цяло на кредиторите, така че политиката им да бъде представена като успешна и да убедят гражданите на страните от еврозоната, че програмата е успешна и ако се нуждае от нов кредит- да мине без сериозна съпротива.

Така за осемте месеца Министерството на финансите задържа разходи за 2 милиарда, инвеститорски суми за 1.3 милиарда евро, и връщане на данъци за 660 милиона евро, за да се образува излишък в размер на 1.4 милиарда евро, който да се запази ако до края на годината не се платят конкретните разходи. Едновременно с това с „техническия меморандум” от юли се облекчават определени финансови правила, за да се улесни постигането на излишък и да се подобрят финансовите параметри. И по-конкретно:

- не се включват в бюджета връщанията на данъци, които се отнасят до задължения до септември 2012. Ползата за бюджета ще е значителна, тъй като до август връщането на данъци възлиза на 790 милиона евро. За сметка на това в тазгодишния бюджет ще се включат сумите, събрани от данъците върху недвижимите имоти за 2010, 2011 и 2012.

- включват се приходите от приватизация.

- в приходите на бюджета за 2013 ще се включат и приходите от петата вноска от данъка върху недвижимите имоти, който се плаща със сметките за електричество, който ще се събира до март 2014. Касае се за около 350 милиона евро.

- разходите на правителството не включват плащанията за подкрепа на банките, които са част от стратегията на финансовия сектор.

Държавни фирми

При държавните компании, чиито икономически резултати са включени в бюджета, се прибавя и Агенцията за приватизация. Както се казва в „техническия меморандум” „държавните компании  включват  Земеделската осигурителна каса, Центърът за борба и превенция на болестите,  Агенцията за плащани и контрол по европейските програми, Гръцката туристическа организация, Атинското метро, Гръцките отбранителни системи, Гръцката национална телевизия, Държавните железници, както и свързаните с тях компании за строеж на железопътни линии и за недвижими имоти, Компанията за пътна инфраструктура, Информационно общество, Агенцията за ръководство на програмите за развитие, Агенцията за частната държавна собственост

Бюджетни резултати (в милиони евро)

Защо няма разлика

Що се отнася до данните на държавната хазна и на Банката на Гърция за развитието на бюджета през осемте месеца на 2013 и предизвиканите реакции за разликите между тях, централната банка в свое изявление вчера поясни, че няма никаква разлика между данните на двете институции. Държавната хазна описва параметрите на финансова база, а Банката на Гърция- на базата на паричните потоци  от сметките на държавата.

Параметрите, които са предизвикали разликата са плащането на изтеклите облигации (4,6 милиарда евро), както и връщането на печалбите от гръцките облигации от централните  банки на Еврозоната в размер на 1,5 милиарда евро. Министерството на финансите включва изплащането на изтеклите облигации, но не в бюджета, а  под линия, а Банката на Гърция ги описва в касовите потоци на държавните сметки.

Връщанията на печалбите от облигациите е описано от Министерството на финансите, но както заяви Христос Стайкурас сумата ще бъде извадена, и затова излишъкът от 2,9 милиарда евро ще се намали на 1,4 милиарда. Банката на Гърция от своя страна не включва конкретните параметри (и правилно).

Министерството на финансите обяви излишък от 2,9 милиарда евро, изважда от него сумата от 1.5 милиарда (печалби от гръцки облигации) и излишъкът се намалява на 1.4 милиарда евро. Ако се пресметнат и плащанията на изтекли задължения (4,6 милиарда евро), тога се появява дефицит от 3.2 милиарда евро. Точно такъв дефицит получава и Банката на Гърция, като не пресмята печалбите от облигациите, а добавя плащанията на изтеклите задължения.

Категории: бюджет тройка излишък дефицит Министерство на финансите Банка на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus