Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Обир в археологическия музей в Древна Олимпия

17 Февруари 2012 / 10:02:31  GRReporter
2343 прочитания

Обект на въоръжен обир стана старият археологически музей в Древна Олимпия в ранните часове на деня.

Според обявената до момента информация двама въоръжени мъже, облечени в камуфлажни дрехи нахлули в музея в 07:30 и обезвредили служителката на министерството на културата, която го е охранявала. Те говорели лош гръцки и се опитали да я накарат да им покаже къде могат да намерят „златен венец” и монети. Служителката настояла, че в музея няма подобни предмети. Тогава крадците започнали да чупят витрините, които се намирали около тях и да грабят каквото намирали пред себе си.

От полицията заявиха, че повечето от откраднатите предмети са бронзови и глинени, като по всичко изглежда, че заедно с тях са задигнали и еди златен пръстен. Точният брой на плячката на нападателите ще стане ясен след края на проверката, която извършват уредниците на музея.

Същите източници твърдят, че полицията не е наясно как и в коя посока са изчезнали нападателите. Затова властите търсят улики и разпитват жители на града, които евентуално може да са ги видели.

Според непотвърдена информация младата пазачка заявила, че е видяла крадците да се отдалечават пеш. Тя казала още, че не знае дали в района около музея не са се намирали някои техни сътрудници, чиято задача е била да наблюдават какво се случва по време на обира, които евентуално може да са им помогнали да избягат.

Служителката успяла да се развърже към 07:50, след което веднага се обадила в полицията. В официалното съобщение на полицейския щаб се посочва, че реакцията на местните и съседните главни полицейски управления на областите Пелопонес и Западна Гърция е била светкавична. За Древна Олимпия са заминали веднага специализирани офицери и отряди от полицейското управление в област Атика, както и екипи от криминалните лаборатории на гръцката полиция.

По-рано министърът на културата Павлос Геруланос подаде оставката си и замина за Древна Олимпия. Все още няма отговор от премиера Лукас Пападимос дали я приема.

Тематичният музей в Древна Олимпия се намира в края на града, извън археологичния обект. Той е първият музей, който беше реставриран по повод провеждането на Олимпийските игри в Атина през 2004 с цел в него да бъдат изложени предмети от Олимпйските игри през античната епоха.

Във витрините и залите му се излагат 463 произведения, открити в светилището на Зевс в Древна Олимпия, както и предмети, свързани с игрите от други гръцки музеи. Експонатите датират от второто хилядолетие пр.Н.е. до 5-ти век от Н.е. Те са глинени и бронзови фигурки на бойци и колесници, различни предмети, използвани от спортистите, като дискове, гири, керамични съдове за ароматни масла, бронзови скрепери за почистване на тялото, надписи и др.

Старият музей в Древна Олимпия се помещава в сграда, построена в неокласически стил и е бил открит през 1886. През 1954 сградата претърпява големи поражения вследствие на земетресения. Тогава започва изграждането на новия музей. Той е построен през 1975 и открит официално през 1982. В него се излагат откритите в района на Олимпия археологически съкровища, между които и част от малкото спасени до днес произведения на известния скулптор Праксител. Във фотогалерията на репортажа GRReporter ви представя снимки на неговия Хермес, както и други експонати.

Археолози определеха обира като съмнителен, понеже откраднатите предмети са описани и заснети, което прави особено трудна продажбата им на „черния пазар”. Въпреки това те смятат, че крадците ще намерят начин да ги продадат на желаещите, които ще потърсят сред членовете на кръга на колекционерите.

Очаквайте подробности.

Категории: Криминална хроника обир музей Древна Олимпия оставка министър на културата Павлос Геруланос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus