Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обещания за данъчни облекчения с новия закон за инвестициите

13 Декември 2010 / 17:12:04  Виктория Миндова
2257 прочитания

В най-трудният за икономическия живот на Гърция момент, Министерството на икономиката и регионалното развитие представи новия закон за инвестициите в страната. Освен познатите фондове за подпомагане на малкия и среден бизнес, този път министерството излезе с една обща програма, в която основните стимули за развитие на нов бизнес или разширяване на вече установен такъв са данъчните облекчения. Точният бюджет на инвестиционния закон все още не е известен, но правилото е, че за всяко евро държавна субсидия ще има три евро данъчно облекчение.

Проектите на предприятията, които бъдат одобрени ще имат възможност да избират между пряка финансова субсидия (размерът,  на която е определен в закона на географски принцип) или данъчно облекчение за следващите от шест до осем години дейност. Финансов консултант от министерството на икономиката и развитието поясни за GRReporter, че в зависимост от сектора, в който се развива дадена компания може да се приложи така нареченото „умно субсидиране”.  При него компанията има възможност да използва максимално одобрената по проекта сума, като съчетае пряко финансиране с данъчно облекчение в рамките на общо одобрения размер на държавната помощ. За нови предприятия, които започват дейност от 2011 година данъчните облекчения по одобрените проекти са в продължение на осем години. За предприятия, които вече имат установена дейност, програмата дава облекчение от данъци за следващите шест години, след одобряване на субсидията. Облекченията са в размер на държавната субсидия и ако дружеството превиши нейната стойност, само плаща разликата от дължимия данък.

Предимство ще имат компаниите, които се занимават с развитието на високите технологии, иновациите, зелената икономика и експорта. Колкото по-отдалечен е районът, в който предприемача иска да развива дейност, толкова по-голям е делът на държавната субсидия. Размерът на субсидията варира от 15% до 50% в зависимост от зоната и размера на инвестицията. В зона Атика-Виотия, която се смята за една от най-централните и развити райони на Гърция, отпусканата безвъзмездна помощ е 15% за големи предприятия и 20%- 25% за малки и много малки предприятия. В зона Б като Тесалия и други райони в централна и северна Гърция субсидията се увеличава на 30%, 35% и 40% съответно, а за островна Гърция държавата може да участва с 40%-50% според новия инвестиционен закон.

Проекти ще се разглеждат и одобряват два пъти в годината през април и октомври, като министърът на икономиката и развитието Михалис Хрисохоидис подчерта, че министерството ще разглежда първо проекти, които избират данъчните облекчения вместо прякото финансиране. Той поясни, че държавата е готова да се откаже от три милиарда евро приходи от данъци в следващите няколко години, за да може да стимулира предприемчивостта, чрез системата едно към три. Административното управление и отпускането на средства за проектите ще отнема шест месеца след излизане на одобрението, което министър Хрисохоидис отбеляза като голямо постижение. Той подчерта, че това е изключително кратък срок за обработка на данните и го сравни с досега действащите правила, според които одобрените предприятия можеше да чакат за държавна субсидия до три години.  Икономическите дейности, които не могат да вземат участие в програмите, включени в новия инвестиционен закон са хотелските услуги, корабостроителниците, строителните фирми, търговията на едро и дребно и дружествата, които предлагат финансови услуги. 

Категории: ИкономикаПазари държавни субсидии развитие Виктория Миндова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus