Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ООН: Европейските страни да разпределят по равно тежестта от от нерегулираната миграция

20 Октомври 2010 / 16:10:15  Марина Николова
3520 прочитания

Специалният докладчик по въпросите за изтезанията Манфред Новак заяви, че тази година 90% от емигрантите влизат в Европейския съюз през Гърция, най-вече през границата с Турция. В тази връзка г-н Новак апелира европейските държави да подкрепят Гърция, за да се успее, от една страна, да се справи с огромния приток от 200-300 души дневно и да се гарантира, че вече влезналите в страната емигранти ще могат да бъдат приети при човешки условия. Той отправи апел към европейските държави да престанат да пращат бежанците към Гърция според парвилата по Регламента Дъблин II. В тази връзка той постави на дневен ред преразглеждането на Регламента Дъблин II, така че да се разпредели справедливо тежестта за защитата на бежанците из всички Европейски страни.

Г-н Новак благодари на гръцкото правителство, което го е поканило да изпълни десетдневна мисия, по време на която е посетил затвори и полицейски участъци без предупреждение и е разговарял със задържаните там. По неговите думи в полицейските участъци 100% от арестуваните са чужденци, а навсякъде килиите са препълнени понякога дори с три пъти над капацитета, за който са предвидени. Заради много лошите условия в затворите, хората се разболяват с болести на дихателната система, кожни болести и имат психологически проблеми.

Като цяло чужденците в гръцките затвори са 57% от общия брой. Капацитетът на гръцките затвори е 9 100 души, докато в тях излежават присъдите си или изчакват да бъдат осъдени са 12 100 души, от които 6899 са чужденци. Характерен пример за нарушение на всички правила и човешките права е ареста на летище „Елевтериос Венизелос”, където има девет килии предвидени за двама задържани, в които в момента на посещението на г-н Новак са били скупчени 88 души, които разполагат с едва две тоалетни и са принудени да изхвърлят шишенца с урина през прозореца.

Гърция в момента се намира в кризисно положение свързани със затворите, тъй като се е увеличил страшно много броя на незаконно влизащи емигранти през границата покрай река Марица с Турция. Имигрантите биват задържани, защото са влезли незаконно в странат, но и заради предположение, че са извършили някое престъпление. В много случаи полицейските власти задържат имигрантите, докато изчакват те да бъдат изпратени обратно в родината им. И въпреки че повечето от имигрантите или бежанците, които получават документи, желаят да заминат за други европейски държави, остават в Гърция след като бъдат освободени, отбелязва г-н Манфред Новак. Според неговото наблядение липсата на каквато и да е съществена социална грижа води до социална изолация на чужденците и до развитието на феномени на расизъм и ксенофобия.

Засега гръцката система за контрол на миграцията се основава на систематичното задържане на имигрантите без документи и рядко се премисля някое алтернативно решение, което води до това, че емигрантите седят по затворите в продължение на дълги месеци заради това, че ямат документи.б Въпреки че законодателните мерки, които правителството смята да предприеме през следващите месеци са много обнадеждаващи, Гърция не бива да понесе цялата тежест за приемането на мнозинството от емигранти без документи, които влизат в ЕС, подчерта г-н Новак. Той допълни, че не е достатъчно да се засили опазването на външните граници на ЕС по програмата FRONTEX, но е необходимо да се преразгледат из основи евро-политиките за даването на убежище и за емиграцията и да се приеме една по-справедлива система за разпределение на тежестта от нерегулираната миграция сред държавите-членки.

Въпреки че много задържани са се оплакали на специалния докладчик на ООН, че са били изтезавани, не съществуват съдебно-медеицински свидетелства за това. Липсата на свидетелства може да се обясни с нефункционирането на механизма за разследване от полицейските власти, но също така съществува и голям страх от страна на задържаните да говорят за това или да дадат официални показания. Г-н Новак подчерта, че е необходимо да се създаде служба независима от Министерство за защита на гражданите и от полицията, която да разследва обвиненията в случаите на изтезание. Да отбележим, че от 2003 до 2007 г. според статистически данни е бил махнат от служба само един полицай заради обвинение в лошо изпълнение на службата си от общо 238 обвинени в същото провинение.

Условията в затворите и в полицейските участъци като цяло са лоши като най-вече те са пренаселени, там е мръсно, има лошо осветление и не се проветряват. На много места не съществува възможност за разходка навън за задържаните, но също така малолетните задържани са в същите килии заедно с останалите, което е нарушение на правата им. Тези, които очакват да минат делата им също са държани заедно с останалите, които са осъдени. Но проблемът с препълнените гръцки затвори е, че и системата на правосъдие се бави страшно много с разглеждането на делата, а много от затворниците, които не знаят гръцки нямат правото на безплатен преводач, но също така не знаят защо са задържани и колко време ще останат в затвора.

Категории: Актуално миграция изтезания ООН затворници емигранти без документи граници Дъблин II
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus