Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма шанс да получим касова бележка от кварталната бензиностанция

29 Януари 2010 / 19:01:45  Виктория Миндова
1147 прочитания

Въвеждането на специални бензинови колонки, които да отчитат оборота и да са данъчно регистрирани е много скъпо и излишно действие, смятат частните собственици на квартални бензиностанции. 20-30 хиляди евро е цената на един такъв апарат, а собствениците на малки бензиностанции са против поставянето на подобни апарати за отчитане. Причината е, че инвестицията е много висока, а Министерството на финансите не поема отговорност за финансирането на подобна промяна. До момента събирането на данъци от частиците се извършва като се облага закупеното количество бензин (без значение, кога ще бъде продаден), а не от обема на извършените продажби или печалбата. Така според действащия закон бензинаджиите могат да издават касови бележки пожелателно. Спекулативно покачване на цените е проблем, който частиците предвиждат при положение, че правителството прибегне до промяна в нормативната рамка в търговията с горива.

„Евентуална промяна в  методите на данъчно облагане ще занули и без това „изтънялата печалба” на бензиностанциите. Приходите от продажба на бензин в последно време стига колкото да си покриваме разходите,” оплаква се собственик на малка квартална бензиностанция. „Цените, на които купуваме горивата се уреждат от петролните рафинерии-вноситлки. Всяка сутрин от там ни дават цената на закупеното количество за деня,” обяснява предприемача. Крайните цени се образуват от самите собственици на бензиностанциите, което обяснява и големите разлики на литър бензин в различни бензиностанции. При бензиностанции, които са отдалечени или не са разположени на места с висок трафик, доставчиците могат да направят отстъпки по договаряне.

Друг е случаят на бензиностанциите-вериги, които са собственост на големите вносно-преработвателни компании. Там е въведена и действа единна система за електронно данъчно отчитане на продажбите, като част от политиката на контрол на компаниите. „Почти никой не иска касова бележка. Само около 20% от клиентите, които зареждат ще си я поискат. Плащат и си тръгват. Целият този шум с необлагаемия данъчен минимум и събирането на бележки е прах в очите на хората,” коментира служител на една такава бензиностанция новата мярка на правителството на ПАСОК, част от данъчната реформа на Министерството на финансите. Тя добавя: „Ще видите, че в края на данъчната 2010 нищо от обещаното няма да е свършено. Хората вече нямат вяра на политиците - нито от дясно, нито от ляво. Каквото и да им кажат, няма значение и никаква тежест.” „Никое гръцко правителство не би сложило таван на цените на горивата (на едро),” коментира идеята за държавен контрол върху цените на горивата и пояснява: „Политическата цена е твърде висока.”

 

Снимка: www.zougla.gr

Категории: БензинКасова бележкаПазариИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus