Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Някога лъскавият център на Атина посърна и посивя

17 Декември 2010 / 09:12:35  GRReporter
3492 прочитания

Анастасия Балездрова
    Ден след общогръцката стачка на синдикатите центърът на атинската столица прилича на бито животно, което ближе своите рани. На същите места, където вчера димяха запалени кофи за смет днес беше почистено, счупените витрини бяха сменени и изгорелите коли преместени. В магазините продавачите очакваха клиенти, но по най-търговската улица в страната Ерму много малко  граждани бяха тръгнали на пазар. Някога бляскъва, весела и пълна с живот, днес Ерму изглежда посърнала, празна и вяла.
    В опита си да проведа разговор с някой от собствениците на магазините за техните проблеми, навсякъде ми отговориха отрицателно. Отговорите, или по-скоро отказите, които получих могат да бъдат разпределени в три категории: директни, косвени и откровено нападателни. Ето някои от тях: „Вие защо дойдохте днес? Вчера трябваше да сте тук”, „Не искам да кажа нищо”, „Шефът го няма, елате утре”, „Какво повече да ви кажа? Нали знаете каква е ситуацията?”, „Аз каквото исках да кажа, съм го казал там, където трябва” и, разбира се „Колкото зло са донесли на тази държава политиците, още толкова са добавили и журналистите. Затова нямам какво да ви кажа”, което ми заяви стар търговец на преклонна възраст.    
    Кое е това, което всички знаем и магазинерите не искат да коментират? То е, че собствениците на търговски обекти, и най-вече тези, чиито магазини се намират в центъра на Атина се готвят за най-лошия коледен период през последните десет години. Броени дни преди Коледа повечето от хората просто разглеждат витрините и много малко са тези, които решават да си купят нещо. Центърът на Атина е блокиран буквално през ден от стачки, митинги и протести, които е много вероятно да продължат през следващите дни. По този начин и малкото клиенти, които биха се решили все пак да купят някои коледни подаръци не отиват в центъра, а предпочитат големите търговски центрове, които се намират в атинските предградия.
    „Спадът от началото на годината се отчита в рамките на 15-17% и ако центърът на Атина продължи да бъде затварян със същата честота, този процент ще се увеличи още повече”, казват от Асоциацията за търговия на дребно. Дружеството на търговците бе излязло с предложение миналата неделя 12 декември да бъде работен ден за магазините, за да бъде даден тласък на препатилия търговски център в Атина. Паралелно с това от кметството бяха решили да прекъснат движението по един от най-централните булеварди – Панепистимиу, където щяха да се организират различни игри и дейности за деца и техните родители. Всички тези усилия отидоха напразно, след като служителите в градския транспорт решиха да стачкуват точно в този ден.
    Според Националната конфедерация на гръцките търговци „прогнозите за движението на пазара са злокобни. Ясно се откроява опасността от рязък спад в оборота, който за 2010 ще е с 3 милиарда евро по-нисък поради намалената потребителска способност, увеличаването на броя на безработните и скоковете на данъци и акцизи през четвъртото тримесечие. Орязването на 13-та заплата на пенсионерите от държавния и частния сектор се очаква да предизвика загуби от 240 милиона евро, а още по-тежки ще са последствията от  неотдаването на 13-та заплата на държавните служители и на тези в държавните компании. От Конфедерацията на търговците призоваха гърците да подкрепят пазара в празничния период, като проявят „повече хуманност и солидарност”.
    От днес вече е в сила „празничното работно време”. Магазините ще са отворени от 9 сутринта до 9 вечерта, ще работят и идната неделя. Витрините отдавна са пременени в коледна украса, лампичките светят и на места се чуват коледни мелодии. Но няма клиенти.
    Докато се канех да вляза в поредния магазин в опита си да поговоря с някой, един тийнейджър пишеше с маркер по фасадата на един от магазините на площад Капникареас. Един минувач го попита „защо пишеш там? Какво са ви направили магазините и ги наказвате така?”, младежът си тръгна и започна да тича, когато чу човека да вика полицията, която така и не дойде. „Прав е. Всяка седмица чистят и боядисват. Направо се чудя как издържат на този натиск хората, които имат магазини”, каза чистачката на малката църква, която беше излязла навън, явно свикнала да става свидетел на подобни разпри.

Категории: центърът на Атина магазини търговци икономическа криза Коледа покупки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus