Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новостроящият се Културен център във Фалиро ще се стреми към златен сертификат за зелено строителство

17 Октомври 2013 / 16:10:19  GRReporter
1804 прочитания

Строителните работи по изграждането на Културния център на Фондация „Ставрос Ниархос“ в атинския квартал Фалиро напредват по график, извършвани от холдинга ΤΕRΝΑ-Impregilo, и според архитектурния проект на видния италиански архитект Ренцо Пиано.

Проектът, който се очаква да бъде завършен и предаден на гръцката държава през 2015, „отпразнува“ спазването на крайния срок на първия етап, включващ завършването на изкопните работи и изграждането на основите на всички сгради. В проекта с бюджет 566 млн. евро, финансиран изцяло от Фондация „Ставрос Ниархос“, вече работят около 700 души, като се очаква при по-нататъшните строителни дейности броят им да се удвои.

Културният център ще се състои от парк с обща площ 170 000 кв.м., и ще приюти сградите на Националната библиотека на Гърция, Националната опера, покрит паркинг с капацитет за 1000 автомобила, воден канал, както и три помощни сгради, посочват от холдинга.

Триизмерно изображение на бъдещата сграда на Националната опера

В района около парка ще бъде изграден изкуствен хълм, воден канал и широк булевард „Еспланада“. Ще бъдат засадени 1 500 дървета (на възраст от 10 до 80 години), които вече са избрани и са адаптирани към местния климат на Атика, както 350 000 храсти.

Новите сгради на Националната библиотека и Националната опера (1 400 зрители) ще са свързани помежду си, а между тях ще се образува голямо открито пространство – Агора.

Агората

В най-високата си част изкуственият хълм ще бъде висок 14 метра и ще покрива покривите на Националната библиотека и паркинга.

След приключването на проекта ще има възможност за 5-годишна поддръжка на обекта от страна на холдинга, но изборът ще бъде на държавата, на която Фондация „Ставрос Ниархос“ ще прехвърли единствената акция на изпълнителя, Културен център – Фондация „Ставрос Ниархос“.

Новаторски и екологичен

Строителните дейности следват изцяло новаторски и екологични практики. Например всички тежкотоварни камиони се измиват преди да излязат на улицата и не замърсяват околната среда.

Балансът на пръстта при изкопните работи е нулев, тъй като се използват материали от стария хиподрум и по този начин на строителния обект нито влиза, нито излиза пръст, посочи ръководителят на проекта Михалис Папафилипу. Същото се случва и при хидроложкия баланс, тъй като се използват сондите на парка.

Водният канал

Приложени са и други «зелени» методи, като използването на изцяло естествени материали за изграждането на изкуствения хълм, както и обширни насипи от чакъл и пръст.

Археологически дейности

Според археолога на проекта Михалис Гиналас, (GEK-ΤΕRΝΑ е може би единствената група, която предвижда длъжност археолог) продължили са големите разкопки, започнали в района в началото на 20 век, при които са били открити останки на осъдени, измъчвани и впоследствие екзекутирани хора.

Разкопките са били извършени по време на предварителни дейности, като са били открити 700 подобни гроба, от общо 1 500, които са обогатили археологическите данни за начина, по който са живели и умирали жителите на древна Атина, тъй като във въпросния район се е намирало гробището на Флисвос.

В археологическите дейности са заети 70 души, чиято издръжка е поета изцяло от Фондация „Ставрос Ниархос“, а в една от помощните сгради ще бъде създаден музей.

Подвижни сгради и други новости

При строежа се прилагат и съвремени антисеизмични решения, като специални изолации, които позволяват хоризонталното движение на сградите до 35 см, прилагани досега само в новия Музей на Акропола и Театралния и музикален център на Фондация „Онасис“. Антисеизмичната защита на сградата е много по-висока от предвидената в антисеизмичните правилници, заяви Папафилипу.

Същевременно на екипа се е наложило да се справи с природни затруднения, като например лошото качество на подпочвените слоеве, довело до необходимостта от полагането на по-дълбоки основи, стигащи до 18 метра. Освен това са поставени 1000 колони с диаметър 1,2 метра, а хълмът има антисеизмична защита по метода на „армираната земя“, който се прилага за първи път в света при подобен род строителство (обикновено се прилага при изграждането на магистрали). Става въпрос за георешетки с много голяма възраст на остаряване, над 100 години, каза Папафилипу и подчерта, че по този начин в хълма няма да има никакъв бетон. Георешетките позволяват циркулирането на водата и предпазват от свлачищни процеси.

Впечатляващ покрив

Многообещаващ е покривът, който ще бъде изграден върху сградата на Националната опера. Той ще се състои от слънчеви панели, които ще покриват енергийните нужди на парка. Специалните материали, като например феро-циментът, преминал през тестове за издръжливост, ще позволяват тяхното движение в зависимост от посоката на вятъра.

Категории: Културен център Фондация Ставрос Ниархос Фалиро холдинг ΤΕRΝΑ Impregilo
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus