Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново увеличение на данъците и намаляване на разходите за бюджетен излишък през 2014

06 Октомври 2013 / 10:10:08  GRReporter
1305 прочитания

Министерството на финансите ще внесе в парламента в понеделник проект на бюджета за 2014, според който през 2013 и 2014 ще има бюджетен излишък,. Този бюджетен проект обаче ще промени драматично крайния план, който ще бъде внесен в парламент в средата на ноември и който ще носи печата на тройката, следователно и на новите мерки, тъй като чуждите проверяващи вече  откриха финансови липси за 2014.  В проекта на бюджета са отразени очакванията и целите на правителството, които няма да бъдат променени в окончателния план и предвиждат рецесия от 4% тази година (от -4,2% до -4,5%  каквито бяха първоначалните оценки) и развитие 0,6% за 2014.

Както за 2013, така и за 2014 Министерството на финансите предвижда първичен излишък, който тази година ще е „малък” и ще достигне 1,5% от БВП или 2,8 милиарда  евро през 2014.  Целта на правителството е постигането на първичен излишък в размер 0,3% от БВП или 489 милиона евро.

За 2014 целта на програмата е 1.5% от БВП (2,8 милиарда евро),  а целта на актуализирана средносрочна програма е доста оптимистична – 2.4% от БВО или 4,5 милиарда евро. Не се говори за нови мерки, но събирането на приходите и намаляването на разходите, което се предвижда, ще се опира на вече узаконените мерки, които ще се прилагат догодина.

Според средносрочната програма през 2014 са предвидени мерси за увеличаване на приходите и намаляване на разходите в общ размер 3.7 милиарда евро.

Данъчните мерки, които ще бъдат наложени през 2014  са в размер на 1.5 милиарда евро, а тяхното събиране ще дойде от:

  • Работещи и пенсионери, които ще бъдат обложени с увеличени данъци през 2014 заради отмяната на освобождаването от данъци (заради наеми, учебни такси и други), с изключение на медицинските разходи, издръжката при развод и дарения към държавата.
  • Увеличаване на данъчното облагане на едноличните фирми и свободните професии, които ще се облагат с коефициент 26% от първото евро до първите 50 000 евро и с коефициент 33% за надвишаващата сума.

 

Разходите на бюджета за 2014 ще бъдат намалени и със съкращение на разходите във всички категории:

  • Разходите за пенсии ще бъдат намалени с 420 милиона евро заради увеличаването на възрастта за пенсиониране с две години
  • Разходите за медицински грижи ще бъдат намалени с 620 евро (422 милиона намаляване на фармацевтичните разходи на осигурителните каси, въвеждане на билет за достъп до болниците от 25 евро, намаление на разходите на болниците с 95 милиона евро)
  •  Разходите за заплати ще бъдат намалени с 260 милиона евро заради намаляването на заплатите на служителите, включени в програмата за мобилност, спирането на заплатите на съкратените служители и намаляването на броя на заместващите преподаватели
  • Разходите за отбрана ще бъдат намалени със 100 милиона евро чрез анулиране на военните доставки
  • Средствата за социални помощи се намаляват със 78 милиона евро главно заради изплащането на осигуровките за социална солидарност на пенсионери само на пенсионерите над 65 години
  • Финансирането на държавните организации намалява със 180 милиона
  • Преструктурирането на държавния сектор ще намали разходите с 378 милиона евро, от които разходите на началното и средното образование намаляват със 150 милиона евро.
  • Намалява се финансирането на висшите учебни заведения с 33 милиона евро

Не стигат

Първата фаза на проверката на тройката показа, че конкретните мерки не са достатъчни, за да бъдат постигнати целите на първичния излишък и даде да се разбере, че ще бъдат поискани нови мерки.

Правителството ще трябва да вземе допълнителни мерки, за да покрие загубите от евентуалното неприлагане:

  • На намаляването  на пенсиите на военните заради новата щатна таблица, което ще икономиса 162 милиона евро. Ако правителството настоява пенсиите на  пенсионираните военни  да бъдат изключени от съкращенията, тогава ще бъде принудено на потърси заместващи мерки, които ще засегнат други категории граждани.
  • На билета от 25 евро в болниците, който се очаква да донесе 115 милиона . АКо не бъде приложен или големи категории население бъдат изключени, тогава загубите ще бъдат покрити от други източници.

Информиране на премиера

Министърът на финансите Янис Стурнарас информира премиера Андонис Самарас за съдържанието на проекта на бюджета вчера вечерта. Преди това, представителствто на ПАСОК беше информирано то заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас по темата.

Касите- най-голямата грижа на тройката

Най-голямо безпокойство у проверяващите на тройката предизвикват липсите в осигурителните каси, които не са намалени както предвиждаше средносрочната програма въпреки намаленията на пенсиите и услугите. Тройката признава, че има дупка от над 1 милиард евро, която може да достигне 5 милиарда до 2016,  и естествено, настоява за мерки. Между тях- орязване на бонусите, а вероятно ще бъде повдигната темата за ново намаляване на основните пенсии.

Друг проблем пред правителството  е въпросът за намаляване на пенсиите на новите пенсионери от свободните професии, при положение, че не са намерени начини да бъде покрито намаляването на осигурителните вноски с 3.9 процентни единици до 2016, което ще доведе до намаляване на приходите на касите с 1 милиард евро.

Освен това, тройката оказва натиск за покриването на загубите от неприлагането на специалния данък за фирмите в полза на осигурителните каси на свободните професии.

 

Категории: проект бюджет първичен бюджетен излишък намаляване на разходите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus