Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново социологическо проучване показва голяма преднина на СИРИЗА

02 Март 2014 / 11:03:41  GRReporter
1149 прочитания

Голяма преднина на СИРИЗА пред Нова Демокрация както за евроизборите, така и за парламентарните избори показва ново социологическо проучване. Разликата между двете партии е 5 единици за парламентарните избори, а за евроизборите- 4,8 единици.

Проучването на Palmos Analysis, направено за Tvxs.gr показва, че  СИРИЗА се ползва с подкрепата на 19,9% от избирателите за евроизборите, а Нова Демокрация- на16,1%.

Следват Златна зора с 11%, Комунистическата партия с 3,4%, ПАСОК с 3,5%, Независимите гърци-с 2,4%, ЛАОС с 1,5%, Зелените еколози с 1,1%  и Демократичната левица с 1,2%. Друга партия предпочитат 4,8% от запитаните, а 4,7% не са отговорили на въпроса. 18,2% все още не са решили за кого да гласуват.

На националните избори СИРИЗА би получила25,1%, Нова Демокрация- 20,1%,  Златна зора-10,1%, Независимите гърци -3,5%, Комунистическата партия -3,8% , а ПАСОК- 3,5%.

Под границата от 3% остават Демократичната левица (1,9%), Зелените еколози (1,1%) и ЛАОС (1,3%).

13%  от запитаните не са решили кого биха подкрепили, а 7,2% няма да гласуват.

Междувременно на учредителния конгрес на Обединената левица в Словения лидерът на СИРИЗА  Алексис Ципрас  заяви, че общата цел на левицата е да извади Европа от мрака на неолиберализма. Според него това е задължение на Обединената левица, на СИРИЗА , на Партията на европейската левица, както и на всички демократични и прогресивни социални и и политически сили.

„През май, след по-малко от 90 дни, от нас зависи да ги изхвърлим в кошчето за непотребни исторически отпадъци...като гласуваме за Левицата” заяви Ципрас и подчерта, че това е отговорът на неолибералните зомбита, които произвеждат корупция, бедност, безработица..

Европа пожертва Гърция

Ципрас в речта си подчерта, че Европа е пожертвала Гърция за да се спасят банките. Той заяви, че политическото статукво в Европа не е искало да се преструктурира гръцкият държавен дълг, защото резултатът би бил европейските банки да платят за поемането на прекомерен риск с  гръцките облигации. Те обаче са предпочели да предизвикат невиждана в мирен период хуманитарна криза в Гърция, само и само да спасят капитализма от типа „казино” в Европа. И по този начин са принудили данъкоплатците на юг да плащат за печалбите на банките на север.

Югът е жертва

Сега според него те отхвърлят прякото рекапитализиране на банките от Европейския механизъм за подкрепа, тъй като предпочитат да дават заеми на правителствата, така че те да спасят фалиралите банки във всяка страна. По този начин задължават данъкоплатците на юга да финансират банките от севера, тоест югът плаша за банковата система на цяла Европа и това не може да продължи повече.

Филм с известен край

Гледайки Словения от гледната точка на грък като че виждам филм с познат край, каза Ципрас и обясни, че краят –това е тройката и меморандумът. „Словения се движи по хлъзгавото нанадолнище на Гърция. И приватизирането на 15 важни държавни компании ще доведе единствено до лишаването на държавата от бъдещи приходи. Няма да спре банковата криза, която бавно, но стабилно ще се превърне в проблем на държавния дълг” каза Ципрас.

Единственото решение е левицата

За да се избегне този край според лидера на СИРИЗАЕвропа трябва да завие през май на ляво.

Мотивите на Ципрас за кандидатурата му за Европейската комисия

Както заяви Ципрас, той се кандидатира за председател на ЕК от името на европейската левица по следните причини:

 -да се сложи край на бедността·

- да се овладеят социалните процеси и тенденции, които възраждат националистическите движения и ксенофобията, както и десния  популизъм и екстремизма.

- да се обединят отново народите, които неолиберализмът разделя

-да се построи възможно най-широк политически съюз срещу бедността

- да се насърчи солидарността на младите жени и мъже, работници, пенсионери и безработни в Европа срещу солидарността на капитала. Това е единствената солидарност, която може да счупи разделението север-юг .

Ципрас се стреми към:

  • Незабавна отмяна на меморандума
  •  Официална Европейска централна банка, която да функционира като кредитор като кредитор от последна инстанция, не само за банките, но също така и за държавите.
  • Резултатно европейско законодателство, което облага международните финансови и бизнес  дейсности

„Европейският съюзили ще е демократичен, или няма да съществува”

Още едно послание на Ципрас беше, че Европейският съюз или ще стане демократичен, или няма да съществува

За Украйна

Говорейки за събитията в Украйна, председателят на СИРИЗА  заяви, че за пореден път става ясно, че най-голямата заплаха за демокрацията е възходът на фашизма.

Събитията в Украйна ще трябва да събудят всеки гражданин в Украйна, каза Ципрас и подчерта, че  е неприемливо и опасно, че европейското политическо статукво търпи неонацисткият „Десен сектор” да се издига на власт.

Категории: СИРИЗА Алексис Ципрас социологическо проучване преднина левица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus