Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново расистко нападение до Атина, единият от участниците е непълнолетен

28 Ноември 2012 / 11:11:46  GRReporter
2055 прочитания

Расистките нападения в Гърция стават все повече и по-опасни с всеки изминал ден. Четирима младежи на възраст 23, 20, 19 и 17 години се опитаха да подпалят живи двама имигранти от Пакистан в неделя вечерта.

С качулки, които покривали лицата им те влезли до къщата, където живеят двамата мъже. Първият счупил прозореца на външната врата със чук, вторият хвърлял камъни по прозорците, а третият полял с бензин мотоциклета на приятел на двамата чужденци и се опитал да го подпали с горяща хартия.

Двамата пакистанци, съответно на 26 и 32 години се събудили от шума и започнали да викат за помощ. Съседите разбрали, че нещо се случва и излезли да помогнат. По този начин попречили на нападателите за завършат своя план.

Те избягали към колата, където ги чакал техният четвърти съучастник и изчезнали. Но междувременно имигрантите успели да запишат регистрационния номер на автомобила и се обадили в полицията.

Органите на реда провели разследване в регионите на Спата и Артемида и попаднали по следите на нападателите след обаждане на очевидец. Много скоро открили четиримата младежи и ги заловили. Първо намерили 20-годишния младеж, който признал нападението и насочил полицаите към своите съучастници. Двама от тях са студенти в частни колежи, един работи в компания, която се занимава с военни материали, а четвъртият е гимназист. В дома на 19-годишния е била намерена и конфискувана ловна пушка, за притежанието на която е нямал разрешително и патрони.

„Отидохме да изгорим пакистанците просто така. Нямахме какво да правим след обяд и решихме да ги нападнем”, са заявили те пред полицаите. И четиримата са заявили, че нямат никаква връзка с крайнодесни органзации и са определили действията си като „моментно решение, предизвикано от скука и шегобийство”. Само един от тях е казал, че са организирали нападението срещу имигрантите , „заради неприличен жест, който пакистанците ни отправиха по-рано”. Приятелите му обаче са отрекли това твърдение.

Родителите на нападателите: хлебар, пенсионер-бивш служител в авиокомпанията Олимпиаки и общински полицай са били крайно изненадани за намесата на децата им в подобно нападение. Всички са заявили, че никога са нямали проблеми с чужденци.

Същото са казали и нападателите, а един от тях дори признал, че в миналото е станал обект на расистко нападение в Германия, където живеел със семейството си.

Двете жертви –имигранти от Пакистан, които пребивават в Гърция напълно законно и работят в печатница са заявили в полицията, че няма да опдават оплакване срещу нападателите си.

От своя страна адвокатът на единия от тях твърди, че става дума за „необмислена постъпка на младежи, която няма никакви други аспекти”. Тримата пълнолетни ще бъдат изправени пред съда за експресно отдаване на правосъдие в сряда. Техният 17-годишен съучастник  ще бъде разследван от прокурора за малолетни.

В същото време зачестиха и случаите на полицейски тормоз към чужденци в участъците, много от които неизбежно носят отпечатъка на Златна зора. Според публикация на вестник Етнос със заглавие „Черната фаланга на Златна зора в гръцката полиция” полицаи подлагат на тежки инквизиции имигранти и чужденци и техните действия имат очевидно приличие с действията на ксенофобите от Златна зора.

 На 14 август тази година в полицейския участък в атинското предградие Егалео няколко полицаи са отправили расистки „шеги” към двама имигранти от Пакистан. След това притиснали пръстите на единия с клещи, докато почернеят и след това отрязали мустака на другия с ножица.

На 16 октомври един турист от Южна Корея имал нещастието да попадне в полицейска акция на площад Омония. Когато поискал от проверяващите го полицаи да му покажат служебните си карти те го нападнали и му нанесли побой. След това му поставили белезници и го отвели в районния участък. Когато установили, че не се намира нелегално в страната го освободили. Но на излизане от участъка един полицай му казал: „Кореецо, върни се в родината си”. Както се очакваше, случаят бе представен широко в корейските медии.

На 25 юли група полицаи нахлули в дома на чужденец, който се намира на улица Лиосион в центъра на Атина и започнали да го бият и изнудват. Според оплакване, постъпило от движението „Обединение срещу фашисткаталището.  заплаха” полицаите са хвърлили човека от балкона на жилището.

В участък в региона на Агиос Пантелеймонас полицаи са набили туристка с английски паспорт, когато им заявила, че е от албански произход.

В Пирея полицай нанесъл побой на трима задържани, а в квартал Кипсели негови колеги пребили трима имигранти по средата на улицата.

Това са само няколко от многото случаи, в които полицаи, които вероятно не изпитват неприязън към практиките на членовете на Златна зора се държат към чужденци и имигранти.

Както пише вестникът, министърът за защита на гражданите Никос Дендиас е издал заповед за разследване на всички случаи и извършителите на издевателствата да бъдат наказани дори с отлъчване от редиците на полицията.

Високопоставен представител на министерството, чието име не се посочва е заявил: „Никой не казва, че няма полицаи, които са свързани със Златна зора или поне споделят нейната идеология. Но не е възможно да обвиняваме всички полицаи за тяхното поведение”.

Категории: Криминална хроника расистко нападение имигранти от Пакистан непълнолетен нападател
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus