Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново окастряне на дълга предвижда Citibank

03 Април 2013 / 09:04:13  GRReporter
951 прочитания

Пътят за новото преструктуриране на дълга на Гърция вече се отваря, коментира ръководителят на Investment Research and Advice στη Citi Private Bank Ангелос Калиполитис. Според финансиста страната ще има възможност още веднъж да намали държавния си дълг, но този път ще пострадат официалните кредитори (Official Sector Involvement - OSI). Това ще са централните банки на страните от еврозоната, дали помощни заеми на Гърция след началото на кризата. Частните финансови анализатори оценяват, че средиземноморската страна ще се възвърне към икономически растеж през 2016, а не през 2014 както държавното управление предвижда.

Тези прогнози сериозно притесняват финансовите наблюдатели в страната, които очакваха, че със стабилизирането на гръцката икономика, ще се спре главоломното нарастване на безработицата. В последните пет години в страната са загубени 507 хиляди работни места. Според данните на изследователския институт към Съюза на заетите в частния сектор (ГСЕЕ), това са всички допълнителни работни места, които са били създадени в периода 2001-2008. Същото проучване сочи, че дългосрочно безработните или тези, които са останали извън пазара на труда повече от година са 39%.

Въпреки, че общо безработните в Гърция доближават 1,3 милиона души, само един на всеки пет получава социална помощ от 320 евро. 60% от хората без работа са във възрастовата група между 30 и 55 години. 92% от записаните в бюрата по труда са от гръцки произход, 6% идват от трети страни извън Европа, а само 2% от регистрираните безработни са жители на Гърция, които произхождат от страни-членки на Европейския съюз.

Междувременно Гърция продължава да се затруднява да приложи условията записани в Меморандума за финансова помощ. В четвъртък, четвърти април мисията на надзорната тройка се завръща в Атина, за да провери напредъка на реформите.

Преди две седмици, кредитори и правителство достигнаха до задънена улица в преговорите за съкращение на държавните служители и за начина, който трябва да се събира данък "сгради". Надзорниците от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се завръщат в гръцката столица, за да видят алтернативните предложения на правителството за спестяване на публичните средства. От договорката между двете страни зависи отпускането на два транша от финансовата помощ на обща стойност 8,8 милиарда евро.

Министърът на административната реформа Андонис Манитакис обяви, че с настоящата програма до 2015 държавните служители в Гърция ще бъдат със 180 хиляди по-малко. Първоначалният план предвиждаше държавния сектор да бъде съкратен със 150 хиляди работни места. Вместо планираните съкращение, правителството клони към активиране на ранното пенсиониране на публичните чиновници, за да избегне преки уволнения, които ще предизвика бурни реакции в синдикалните сили. Според министър Манитакис масовото пенсиониране на държавните служители ще доведе до задълбочаване на проблемите на пенсионните фондове, които вече имат сериозни липси.

Категории: ИкономикаПазари криза безработица външен дълг Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus