Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият силен мъж на гръцките финанси

14 Януари 2014 / 15:01:41  GRReporter
1589 прочитания

Разкритията на вестник „Вима“, че гръцкият премиер Андонис Самарас е одобрил Ставрос Папаставру за заместник на финансовия министър Янис Стурнарас, разбуни политическите и бизнес кръгове и предизвика множество дискусии.

Обявеното оттегляне на финансовия министър в края на идващата пролет, за да поеме поста управител на централната Банка на Гърция, поставя Папаставру в центъра на събитията.

Според добре информирани източници, изглежда премиерът е решил да възложи финансовото министерство на близкия си съветник Ставрос Папаставру, който се ползва с пълното му доверие.

Реакцията на ПАСОК

От ПАСОК вече реагираха, като съобщиха, че са били изненадани от започналата публична дискусия, и заявяват своето неодобрение.

От централата на партията посочват, че въпросът за заместването на Георгиос Провопулос, настоящия управител на Банката на Гърция, не е било предмет на разговор при срещите на премиера Самарас с вицепремиера от ПАСОК Евангелос Венизелос.

От кабинета на  премиера само са казвали, че не се предвижда прехвърлянето на Янис Стурнарас в Банката на Гърция, а при разговори на четири очи финансовият министър е представян като „непоклатим“.

Ставрос Папаставру не е случайно лице. В т.нар. «war room» („стая на войната“, където се водят преговорите с тройката) в премиерската резиденция Максиму дипломатическият съветник на Андонис Самарас познава отблизо „битката“, която се води с надзорната тройка.

46-годишният адвокат е човекът, който познава всички критични точки от преговорите с представителите на кредиторите, има мнение по всички нерешени въпроси, свързани с изискванията на меморандума и евентуалните съществуващи „черни дупки“.

Необходимият съветник

Той бързо става необходим на премиера, който още от първите мигове на сътрудничеството им използва всичките му способности, познанствата му, както и гъвкавостта, с която се движи в „коридорите“ на икономическата власт.

През първия етап от председателството си в Нова демокрация Андонис Самарас го определя за секретар по международните отношения, и го включва в обкръжението си.

В периода, когато Гърция е управлявана от Нова демокрация (2004-2009), Папаставру заема подобен пост и при Константинос Караманлис, премиер и лидер на партията.

Въпреки че го включва обаче в листата на Нова демокрация за европейските избори Караманлис никога не го включва в т.нар. „група от Рафина“.

Преди няколко месеца мнозина се изненадаха, когато при едно интервю на Самарас в неделен вестник на същата страница е публикувана снимка на премиера с Папаставру, който е един от най-дискретните, способни и ефективни негови сътрудници.

Следване в Харвард

Ставрос Папаставру, завършил с отличие право в Атинския университет и магистратура в Харвард, с дългогодишен опит, развива партийна дейност и не е просто представител на една дясноцентристка партия, но използва и факта, че е завършил престижния Атински Колеж и следователно има много добри връзки и познанства.

През ’90-те е главен секретар по международните отношения и Европейския съюз на Младежката организация на Нова демокрация и избран за член на парламентарната група на Младежта. Бил е също така и председател (1997-2001) за Европейския съюз на Европейската народна партия.

Папаставру е един от най-работливите членове на премиерския екип и затова с „благословията“ на Самарас е назначен в екипа за мониторинг на правителствената дейност, а до момента е изнесъл на гърба си и значителна част от преговорите с тройката.

Премиерският съветник е изминал хиляди километри, за да участва в неформални съвещания с ръководителите на тройката в премиерската резиденция или в съответните министерства.

Списъкът „Лагард“

По време на мандата му като дипломатически съветник на премиера Самарас името на Папаставру е замесено в случая с т.нар. списък „Лагард“ и по-конкретно, когато става ясно, че е сътитуляр на сметка от 550 милиона долара.

Още от първия миг Папаставру заявява, че става въпрос за опити да бъде „окалян“ от страна на СИРИЗА, като го обвиняват в «политическа аморалност». Той подчертава също така, че няма нищо общо с въпросната сметка, а единственото му участие в спорния списък е свързано със сметка в размер на 5,4 милиона долара на негов клиент. Обясненията му са приети от Андонис Самарас и мястото му в близкото обкръжение на премиера не е засегнато по никакъв начин.

Човек за специални мисии

Самарас му е възлагал различни специални задачи, дори го бе избрал да «размрази» меморандума за сътрудничество между Германия и Гърция, подписан през март 2011 от тогавашния премиер Георгиос Папандреу и Ангела Меркел.

Посветените знаят, че Папаставру е обядвал от време на време с представителя на Международния валутен фонд Пол Томсън, както и с някои други ключови фактори в преговорите между гръцкото правителство и неговите кредитори.

Категории: финансов министър Янис Стурнарас Ставрос Папаставру съветник на премиера
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus