Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият папа ще посети Вселенската патриаршия в Истанбул

20 Март 2013 / 19:03:32  GRReporter
2063 прочитания

Покана да посети Вселенската патриаршия в Истанбул получи новоизбраният папа Франциск I. Тя му бе отправена от Вселенския патриарх Вартоломей по време на срещата между двамата водачи на Православната и Римокатолическата църква.

Официалната покана се очаква да бъде изпратена по предвидения дипломатически път. Вартоломей е предложил също на папата да посетят заедно Йерусалим по случай навършването на 50 години от срещата между тогавашния Вселенски патриарх Атинагор и папа Павел VI, която се е състояла през януари 1964. Тя се провежда в Йерусалим и е първата среща между водачите на Православната и Римокатолическата църква след 1439. На нея се отменя взаимната анатема, която са си разменили през 1054 папа Лъв IX и патриарх Михаил I Керуларий и се подписва Съвместна декларация.

Според запознати папа Франциск приел и двете покани с особено задоволство. Неговият предшественик на папския пестол – Бенедикт XVI посети Вселенската патриаршия през 2006, година след като бе избран за глава на Римокатолическата църква. Тогава той присъства на православната литургия , която бе отслужена в патриаршеския храм в Истанбул.

Вселенският патриарх Вартоломей присъства на инагурацията на новия папа. В негова чест евангелията бяха прочетени само на гръцки език. Вечерта преди церемонията Франциск и Бартоломей са вечеряли заедно и разговорите им продължили около три часа. Те обсъдили възможностите да развият общи дейности за опазването на околната среда, както и да открият заедно изложбата, посветена на Света гора, която ще се проведе в Рим през 2015.  

През последните години връзките между двете Църкви зачестиха. През 2001 папа Йоан-Павел II посети Гърция, а папа Бенедикт XVI посети Кипър преди по-малко от две години. Снимки от посещението можете да разгледате в нашия фоторепортаж

Категории: Папа Франциск I Вселенски патриарх Бартоломей I посещение Вселенска патриаршия схизма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus