Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият лидер на ПАСОК се избира през март от цялата членска маса

15 Януари 2012 / 16:01:42  GRReporter
767 прочитания

Георгиос Папандреу започна 80-минутната си реч с отчет на двегодишния мандат, през който бе начело на държавата. Бившият премиер отправи множество атаки към предходното правителство на Нова Демокрация и повтори обвиненията за организираните интереси, на които той стана жертва.

"Забравете за малко процедурите, графиците и амбициите, и чуйте един човек, който за две години видя всичко. Две години, които бяха натоварени със събития колкото едно десетилетие", започна емоционално речта си Папандреу.

«Разбрах какво ще рече да се бориш сам в една политическа система, която доскоро спеше спокойно, и с добре устроена олигархия», продължи бившият премиер и добави: "Не съжалявам, и не се разкайвам, напротив, горд съм, че водих една толкова решителна битка за Гърция по всички фронтове. Мнозина очакват да говоря за утрешния ден, но няма да го направя, защото за ПАСОК няма да има следващ ден, ако страната не бъде спасена».

Вътрешнопартийни избори през март

«Въз основа на позициите ми и разговорите, които сме провели, вярвам, че трябва да се даде предимство на нуждите на страната и на критичните преговори, които ни предстоят», продължи Георгиос Папандреу.

«Ще проведем избори преди националните, т. е. около март, като имаме предвид националните избори през април. Няма да се съглася с друго предложение, несъобразено с нуждите на страната и демократичните завоевания, като избори от гражданите и цялата членска маса», каза лидерът на ПАСОК.

«Някои смятат възпитанието за слабост»

В едно от множеството «лични» откровения бившият премиер отбеляза: «Мнозина смятат възпитанието ми за слабост. И все пак, аз взех най-трудните решения от последните десетилетия. Загърбих лични амбиции, сблъсках се с интереси, а на непрекъснатите клевети срещу семейството ми ще отговоря с една фраза на Андреас: „Мен ли искате да ударите? Тук съм. Удряйте”.

"Единственото, което ме интересува е съдбата на страната"

Папандреу защити предложението си за провеждане на референдум, като обвини цялата опозицията, че се е уплашила от решението на народа, както се уплаши и по-голямата част от Европа. Той подчерта, че подкрепя напълно правителството на Пападимос, като добави, че не бива да се допусне успехът му да бъде поставен в опасност.

«Единственото, което ме интересува е съдбата и бъдещето на страната и за постигането на тази цел ПАСОК трябва да е единен», каза също лидерът на партията.

Експресна процедура предлага Евангелос Венизелос

Евангелос Венизелос започна речта си пред Националния съвет на ПАСОК с деликатен намек към Георгиос Папандреу за вече оповестеното му намерение да се оттегли (тъй като самият той не го повтори в словото си):

«Приятелю Георгиос, поздравявам те за смелите решения, защото оттеглянето от поста министър-председател и лидер на ПАСОК показва една нова политическа култура. По време на общата си дейност, въпреки сблъсъка през 2007, ние се сближихме и доказахме, че и двамата желаем обединението на ПАСОК».

Във всеки случай колкото вълнения предизвика фактът, че Георгиос Папандреу не повтори ясно намерението си да се оттегли, толкова вълнения предизвика и фактът, че Венизелос не постави открито кандидатурата си.

Страната в трагично положение

Министърът на финансите описа страната като намираща се в «трагично положение» и добави, че «следващите три месеца са най-критичните за страната от последните десетилетия».

«Сега е времето за преговори. Ако някой пробутва на гръцкия народ мита за предоговарянето на условията, той лъже. Никой няма да се крие зад гърба на другия. Нито вътре в ПАСОК. Изискват го политическата етика и мащабът на проблема», посочи Венизелос.

Той също говори за преустройство в партията, като поясни обаче, че това не може за стане „от 1 до 29 април”, като по този начин и той очерта крайната дата за националните избори.

«Трябва отсега да започнем принципните дискусии и да потърсим отговори», посочи той.

«Залогът за страната е залог за партията. Няма два различни залога. Вътрешният проблем на ПАСОК е другата страна на проблема на страната. Необходимо е незабавно решение. Бях поискал това да стане до 15 януари. Сега като се замисля, трябваше да кажа до 8 януари. Защото през последната седмица бяха проведени изключително важни преговори», каза в заключение министър Венизелос.

 

 

Категории: ПАСОК Национален съвет Георгиос Папандреу Евангелос Венизелос избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus