Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият кмет на Атина се закле, докато демонстранти скандираха пред кметството

30 Декември 2010 / 09:12:06  Марина Николова
1276 прочитания

Да се обединят общинските служители, местните организации и гражданите, които са настроени творчески, за да се справи Атина с предизвикателствата, пред които е поставена в новите условия, призова г-н Георгиос Каминис след като постави ръката си на сърцето и на тържествена церемония се закле за нов кмет на Атина.

В кметството на града се събраха гости, които подкрепиха г-н Каминис в предизборната му кампания, както и общинските съветници от различните партии и организации, а на площада отпред разгневени общински служители на временни договори с огромни лозунги скандираха срещу уволненията.

Поканените гости и общинските съветници започнаха да пристигат около 16:30 ч. Силни освирквания предизвка появата на бившия кмет г-н Никитас Какламанис, който пристигна в сградата на кметството малко преди своя приемник на поста Георгиос Каминис. Броени минути след него дойде и шоуменът на гръцката телевизия и известен ексцентрик Илияс Псинакис, който беше избран с бюлетината за общински съветници на Нова демокрация.

Новият кмет и общинските и местни съветници се заклеха с политическа клетва, докато с религиозна клетва по време на церемония извършена от архиепископ Йероним избраха да се заклеват бившия кмет Никитас Какламанис, съветниците от неговата партия и Никос Михалолякос от крайно-дясната партия „Гръцка зора”.

„Напълно осъзнавам отговорността, която поемаме днес и очакванията, които подхранваме. Имам пълно съзнание за трудностите, с които ще се сблъскаме в задачата, която поемаме” заяви новият кмет. Г-н Каминис подсети присъстващите на тържеството, че той и неговият екип са се обвързали да направят Атина град, който да е безопасен, приветлив и хубав за живеене, както и да създадат различно схващане за общинската власт на града, който трябва да се управлява според правилата на прозрачността. По-рано г-н Каминис заяви, че цял живот се е борил за по-голяма прозрачност, меритокрация и открито поемане на отговорности и каза, че тези принципи ще следва неотклонно и в управлението на града.

„Общинската власт, която поема задълженията си днес е първата кметска упава, която ще управлява Атина в условията на страшна криза, която променя икономическия, социалния и интелектуалния живот на обществото ни. Една криза на начина на живот, в крайна сметка” допълва г-н Каминис. „Не мога да си представя, че Атина би могла да се оправи без да се задвижат силите на хората на изкуството и културата. Не мога да си представя, че Атина би могла да се развие без задействането на нейните научни и изследователски човешки ресурси. Не мога да си представя, че Атина би могла да се съживи без активния принос на творческите и оригинални идеи на младите. Не вярвам в едно кметство, което то само ще реши проблемите на града. Защото много просто - няма да може да го направи. Вярвам в една общинска власт, която ще задейства силите на града, за да решат заедно проблемите” завърши г-н Каминис.

На церемонията присъства заместник-министърът на вътрешните работи Георгиос Долиос, бившият кмет на Атина и заместник председател на Нова демокрация Димитрис Аврамопулос и главният секретар по въпросите за имиграцията Андреас Такис. На първия ред пред трибуната стоеше съпругата на г-н Каминис – г-жа Дия Анагносту заедно с тяхната дъщеричка, която чаровно раздаваше усмивки.

С политическа клетва поеха задълженията си и новоизбраните общински съветници Петрос Константину от фракция „Антарсия”, който в изявлението си подкрепи служителите в общината, които работят на временни договори и подчерта, че неговата фракция ще се бори да се отмени меморандума. „Ще се борим за едно общество без разделения по отношение на пол, раса и националност” допълни. Радикална и категорчина общинската съветничка от „Атина-Отворен град” и преподавател по архитектура Елени Порталиу заяви, че „не трябва да се подчиняваме на непротивоконституционните закони на меморандума” и поиска разграничението на църквата от държавните дела, което предизвика коментари превърнали се в откровено шумолене сред аудиторията. Струпалите се „облачета” в залата разпръсна Георгиос Амирас от „Атина – Отворен град”, който се появи в спортни дрехи, с ръкавици и каска за колоездене. „Едно е сигурно - ще се борим за тротоари отворени за всички и колела в града”, заяви г-н Амирас, който е водещ на известното телевизионно предаване „Живеем в Гърция.” Общинските съветници от всички партии направиха изявления след официалната клетва с единствено изключение на бившия кмет Никитас Какламанис.

По време на изказванията на новите общински съветници пред кметството се чуваха скандиранията на протестиращите служители, които работят в кметството, но и лозунги на членове на крайно-дясната партия „Златна зора”. Бившият кмет Никитас Какламанис характеризира случилото се по време на клетвата на кмета и на 48-те общински съветници „невиждано до момента” и допълни, че „това е срам за изторията на град Атина с отговорност на новата общинска власт.”

Пред кметството имаше засилено полицейско присъствие заради демоснтрацията.

 

Категории: АктуалноОбществоПолитика кмет клетва общински съветници Атина протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus