Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новите гръцки облигации се сриват на пазара

06 Април 2012 / 20:04:40  GRReporter
1163 прочитания

Усилията на Европа и Международния валутен фонд да вкарат в ред гръцката дългова криза изглежда не се увенчават с успех. Новите дългосрочни гръцки държавни облигации, които влязоха в объщение след окастрянето на дълга държан от частни инвеститори (PSI) се сринаха на капиталовите пазари.

Единайсетгодишните държавни облигации, които бяха издадени на 12 март тази година се котират на една пета от номиналната им стойност или 22% от началната им цена. Независимо, че намалението на гръцкия дълг бе определено на 53,3% от номинала, обезценяването на книжата достига 75%. Spread-показателят на 10-годишните гръцки държавни облигации, отново се покачи след краткосрочен спад с около 400 базови пункта и надмина 2000 базови пункта.

Финансовите анализатори се съмняват в успеха на Гърция да възстанови икономическата си стабилност до 2015, когато ще изтече втората финансова помощ. Освен това не смятат, че извършеното намаление на дълга е достатъчно, за да възвърне гръцкия кредитен баланс в устойчиви рамки. Очакванията на инвеститорите са, че страната ще има нужда от една нова финансова инжекция след края на втората финансова програма или от още едно намаляване на дълга.

Тези опасения се потвърждават и от последното проучване на Международния валутен фонд. То сочи, че Гърция ще се окаже с дупка в държавните финанси от 32 до 67 милиарда евро след по-малко от пет години и засега не е ясно как ще може тя да се запълни. Тогава ново намаление на външните задължения ще бъде още по-трудно, защото главният пакет гръцки облигации ще е притежание на институционалните инвеститори и страните от еврозоната, а не на частни кредитори както беше досега.

До 75% се изчисляват загубите на физическите лица, които притежават гръцки държавни облигации след PSI. Създаденият от тах съюз се срещна с председателя на Агенцията за управление на държавния дълг Петрос Христодулу, за да поискат обещаните им миналата година компенсации, но не намериха ответен отговор. Не закъсняха и първите искове на инвеститори, които ще търсят правата си срещу гръцката държава и намаляването на номиналната стойност на гръцките облигации в съда. Двама притежатели на гръцки държавни облигации твърдят, че разпоредбата нарушава Европейската конвенция за правата на човека, които защитават собственост на физическото лице, както и член 4 от гръцката конституция установява равнопоставеност между гражданите.

Сериозни главоболия продължават да създават и облигациите притежавани от държавните предприятия, които са били използвани от банките като гаранции за отпускане на кредити. Те са в размер на 8,3 милиарда евро и управленията на компаниите все още отказват да ги включат в процеса PSI. Поради тази причина министерството на финансите даде трето по ред отлагане за присъединяване към “доброволното” намаление на дълга. На 11 април тази година ще се извърши обмяна на облигации, които попадат по чуждестранно законодателство. Общата им сума е на стойност от 20,3 милиарда евро. Една малка част от тях ще бъдат окастрени следващата седмица. Останалата част от тези облигации ще бъдат обменени на 20 и 25 април.

Общата номинална стойност на облигациите в списъка за обмен на Министерството на финансите е 205,6 милиарда евро. Засега са били подложени на обмяна 197,3 милиарда евро от този пакет. За да се приключи с програмата PSI трбва да минат под ножа облигациите, които действат под чуждестранното право, както и тези, които гарантират кредитите на държавните предприятия. По-голямата част от тези облигации са притежавани от хедж фондове. Те са ги придобили на вторичния пазар на цени много по-ниски цени от първоначално търгуваните. Те са закупили ценните книжа с 35-40% по-малко от номиналната им стойност и сега настояват да им се изплатят на 100% от нея. Отговорът на правителството е, че “икономическата програма не предвижда и няма налични средства за извършване на плащания към частни кредитори, които отказват да участват в PSI”.

Ако Гърция си изпълни тази закана, то Международната асоциация за суапове и деривативи (ISDA) заявява, че няма да има друг избор и ще трябва да обяви кредитно събитие за страната. Резултатът от надиграването ще стане ясен до15 май месец тази година. Тогва идва падежът на облигация на стойност 450 милиона евро, притежавана от хедж фонд, който иска да му се изпалти номиналната стойност. 

Категории: ИкономикаПазари облигации PSI
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus