Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови скандални случаи на укриване на данъци

14 Декември 2013 / 15:12:00  GRReporter
1214 прочитания

Случай на огромно укриване на данъци на голям корабособственик за повече от 115 милиона евро е бил покриван с години. Бившият главен счетоводител на известното семейство-притежатели на кораби Гуландрис, Георгиос Сарантидис, в предаването “Зунгла” обвини с помощта на документи Костас и Янис Гуландрис, както и политически лица и висши държавни служители в покриването на този случай.

В епицентъра на репортажа беше и сегашният заместник-министър на здравеопазването Андонис Безас, който според Сарантидис, макар че е знаел за укриването на данъците от 2008, когато е бил заместник-министър на финансите, не се е занимал с проблема, въпреки че е получил две писма с всичките данни.

Според бившия счетоводител на фирмите “Братя Гуландрис” и “Практорио Вори”, Безас го е игнорирал и не е взел предвид обвиненията. От предаването са се опитали да се свържат в Безас за коментар, но той не се е отзовал.

Хрониката на случая

На 7 фервруари 2001 Службата за борба с икономическите престъпления пристъпва към проверка на счетоводните книги и данни (официални и неофициални) и на двете фирми на Йоанис и Константинос Гуландрис за 2000.

След проверката данните са изпратени в данъчната служба на 9 март същата година. От своя страна данъчната служба след 1 година осъществява проверка и открива укриване на данъци в размер на 400 000 000 драхми само за фирмата “Братя Гуландрис” само за 2000 година.

Според казаното от бившия главен счетоводител, по искане на един известен посредник на едно друго корабособственическо семейство, се осъществява посвторна проверка от одитора на министерството на финансите Георгиос Стаматопулос. Повторният одит освобождава фирмата от глобата в размер на милиони драхми тогава и й налага глоба от … 880 евро.

Това, според данните с които разполага Сарантидис, е станало, тъй като одиторът е приел като нови данни по случая обвиненията, повдигнати от самата фирма срещу Георгиос Сарантидис и други бивши служители, според коитo те са обвинени в кражби на големи суми.

Изключително интересен е фактът, че проверката на одитора Стаматопулос е извършена върху счетоводни книги с поправени печати – тоест невалидни книги. Така според Сарантидис, одиторът е анулирал глобата чрез невалидни документи и проверката е направена само за да бъде изтрита огромната глоба.

Любопитното поведение на политиците и държавните институции

Замесените политици: Георгиос Дрис, Димитрис Георгакопулос, Апостолос Фотиадис (горе), Андонис Безас, Янис Папатанасиу

През октомври 2001 Георгиос Сарантидис изпраща поверителен файл към тогавашния финансов заместник-министър от ПАСОК Георгиос Дрис, с който го информира за укриване на данъци за милиони драхми от корабособствениците Гуландрис за периода 1992 – 2000. Дрис прехвърля папката на заметсник-министъра на финансите Апостолос Фотиадис.

Апостолос Фотиадис нарежда на финансовите инспектори на Министерството на финансите да проверят случая. Същият одитор Георгиос Стаматопулос прави проверка отново, резултатите от която според доклада му не показват укриване на данъци. Георгиос Сарантидис твърди, че е предоставил доказателства за конкретната проверка, отнасящи се до доставчици на фирмите на корабособствениците.

През 2003 бившият главен счетоводител се обръща отново към Апостолос Фотиадис и го информира писмено за лицата (данъчни служители, инспектори и други), които са забавили проверяването на обвиненията за укриване на данъци за годините 1992-2000.

През 2008 Сарантидис се обръща отново с две писма, в които обяснява случая на тогавашния заместник-министър на икономиката и финансите от Нова Демокрация, отговорен за данъчните и митническите въпроси Андонис Безас, но той изобщо не му отговаря. По случая на Сарантидис е зададен парламентарен въпрос от депутата от СИРИЗА Теодорос Дрицас, а бившия министър на финансите от Нова Демокрация Янис Папатанасиу отговаря, че се извършва проверка.

През 2010 Сарантидис осведомява за същия случай тогавашния главен секретар на министерството на финансите Димитрис Георгакопулос, от когото не е получил отговор, както твърди. Така през 2011 посещава тогавашния директор на Службата за борба с икономическите престъпления Никос Лекас, който макар че е познавал случая не е направил нищо по въпроса, по твърденията на Сарантидис.

Категории: укриване на данъци корабособственици Гуландрис замесени политици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus