Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови демонстрации тази вечер в Атина

06 Май 2010 / 08:05:42  GRReporter
1533 прочитания

Параскеви Зулия на 35 години, Ангелики Папатанасопулу на 32 години и Епаминондас Цакалис на 36 години са жертвите на вчерашния безпрецедентен палеж на клона на банка  Marfin на улица “Стадиу”23. В тяхна памет цяла Гърция ще угаси светлините тази вечер от 20,50 минути до 21,00 часа. В момента на нападението в сградата е имало 26 души, 23 са спасени. Според оцелелите хулиганите първо разливали бензин около сградата и след това хвърляли коктейлите Молотоф. “Искаха смърт”, каза съпругът на една от ранените при пожара. По-рано по време на мирното шествие се появиха лозунги "Запалете парламента" и "Пожар в къщата на всеки банкер", но никой не предполагаше, че тези заплахи имат буквален смисъл.
    В специално съобщение на гръцката полиция се казва, че органите на реда издирват трима души, които принадлежат към анархистичните кръгове на Атина и чиито фигури са записани на охранителните камери на Marfin, но и на полицията. Тя разполага с информация за движението на групичката вандали преди палежа на банката, а също и с останките от възпламенените коктейли Молотоф. Разследването е поето от гръцката Държавна сигурност и от службата за борба с особено тежки престъпления в областта Атика. Особено възмущение предизвикват свидетелствата на оцелелите служители на банката, че в момента, в който сградата е горяла и те са избягали по балконите и са викали за помощ хората, които в този момент се намирали около сградата попречили на пожарните машини да достигнат мястото на бедствието. Първите огнеборци пристигнали пеша.
    По време на вчерашните размирици в Атина са пострадали 29 полицаи, задържани са 70 души, от които прокурорът е оставил в ареста 25. Срещу тях са повдигнати обвинения за нападения срещу органите на реда, разрушаване на чужда собственост и нарушаване на обществения ред.
    Профсъюзът на банковите чиновници обяви днешния ден за неработен в знак на протест срещу жестокото убийство на тримата невинни служители на Marfin. Днес стачкуват и общинските служители, аптеките ще останат затворени днес и утре.
    В 18,00 часа тази вечер двата най-големи гръцки профсъюзи ГСЕЕ и АДЕДИ организират демонстрация пред сградата на парламента срещу икономическите мерки на правителството, които днес трябва да се гласуват от народните представители. В същия час шествие от площад “Омония” организира и комунистическият синдикат ПАМЕ.
    Синдикатите обявиха, че ще органичират още една 24 или 48-часова стачка следващата седмица като протест срещу готвената социално-осигурителна реформа.

Категории: атина протести жертви разследванеАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus