Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата мода са покачващите се цени

15 Октомври 2014 / 15:10:43  GRReporter
1149 прочитания

Няколко са основните фактори, които оказват натиск върху производителите на смартфони да покачват цената им. На първо място е насищането на пазара на "умни" телефони. Тези устройства станаха масови и навлязоха във всички ценови класове, като започнаха да свиват продажбите на обикновените мобилни телефони. На следващо място можем да посочим навлизането на все повече производители в този сегмент. Наред с познатите ни лидери в областта, все повече малки и доскоро никому неизвестни компании щурмуват пазара и започват да водят ценова война, притискайки големите компании с ниски цени на продуктите си. На следващо място идва фактът, че все повече китайски производители, които доскоро завземаха пазара с нисък и среден клас смартфони, започнаха открито да показват апетитите си към устройства, които предлагат върхови характеристики на съответната висока цена.

Компании като Apple и Samsung показаха, че огромните печалби се дължат основно на "флагманските" модели. И при двете компании наблюдаваме спад на пазарния дял през изминалата година. Докато Samsung обяви спад и на печалбата, то Apple продължават да се справят в новите условия и да обявяват рекордни продажби и ръст на приходите. Обратно на стандартната технологична логика, която гласи, че една технология е скъпа при своето навлизане на пазара и поевтинява със своята масовизация, то при смартфоните наблюдаваме обратния процес. С всяка изминала година цената на върховите модели нараства. Нека погледнем каква е била цената на първия iPhone, появил се през 2007 и да я сравним с тази на следващите модели:

Подобно е положението и при Samsung, този път цените са от премиерата на смартфоните от Galaxy серията във Великобритания:

 

Виждаме, че цената на върховите модели се повишава с времето, а появата на фаблетите, които са хибрид между таблет и смартфон, дава допълнителни аргументи на производителите да получат по-добра печалба.

В началото стана дума за китайските производители. Lenovo, които закупиха Моторола от  Google и се готвят за световна експанзия, също наваксват ценовата разлика между техните флагмани и флагманите на конкуренцията. Миналогодишният им флагман от серията Vibe Z, който се продаваше официално само в Азия, беше на много конкуренти цени, близо 1/3 от тези на утвърдените марки. Актуалният модел Vibe Z2 Pro, който тия дни се появи официално в България е на цена от 1299 лв (665 EUR). Цената е напълно съизмерима с тази на фаблета Note на Samsung.

Независимо дали става въпрос за нови играчи или за утвърдени марки, видно е, че всички се стремят да отхапят голямо парче от пазара на върховите модели смартфони. Конкуренцията е голяма и стремежът за запазване на ръстовете на печалба ще доведе до по-високи цени. Независимо, че през последните години не станахме свидетели на някакви революционни нововъведения в смартфоните, които да ги оправдаят.

Докога пазарът ще може да издържи на този ръст и да запази интереса на потребителите? В интерес на истината, покачването на цената остава скрита за повечето потребители. Това е така, защото голямата част от потребителите закупуват телефоните от мобилните оператори. Практика е операторът да дотира цената и да предлага ниска цена на устройството, в замяна на двугодишен договор и скъп месечен план. Цената на iPhone, закупен през мобилните оператори в Щатите, не се е променила през годините.

Не така обаче стои въпроса на пазари, където Apple нямат особено големи интереси, липсват официални магазини на компанията и постоянни договори с местни оператори. Базовият можел на iPhone 6 се появи в България на цена от 1399,90 лв (715 EUR) + месечен абонамент за двугодишен договор от 64.90 лв (33 EUR). Това е по-скоро пример за местния пазар, отколкото за политиката на Apple в световен мащаб.

Въпреки покачващите се цени, Apple продават все повече. Рекордни 10 милиона предварително поръчани бройки за първите 24 часа, рекордни 20 милиона в Китай.

При телефоните с операционната система на Google Android, положението е доста по-сложно. Samasung вече обяви по-ниски печалби през годината, но анализаторите очакват и рекордно ниска печалба за последното тримесечие. Компанията, която владееше пазара на Android смартфони  с над 50% пазарен дял, сега е в труден период.

Всичко това се случва в навечерието на представянето на нова версия на мобилната операционна система Андроид, заедно с нов таблет и телефон от Nexus серията на Google. И познайте какво? Очакваните цени отново са по-високи от тези на миналогодишните Nexus джаджи. Новата мода са покачващите се цени.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus