Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова вълна гърцки емигранти търсят късмета си в чужбина

01 Май 2010 / 18:05:17  GRReporter
1213 прочитания

Трудната икономическа ситуация  в Гърция, нарастващата безработица и мрачните перспективи за следващите пет-десет години са част от причините за новата вълна гърци-емигранти, които искат да намерят късмета си в чужбина. Вестник Катемерини описва живота на млади добре образовани гърци, които подават автобиографии в САЩ и Европа с надежда да се установят в страна, която ще им даде едно по-сигурно бъдеще. Според гръцкия вестник Катемерини за последните десет години над  половин милион гърци са потърсили работа в извън страната си, а средно 7849 гръцки автобиографии пристигат дневно в офисите на програмата за професионалисти Eures. Гърция е на 14 място в световния списък от страни, гражданите на които искат да работят в страните от западна Европа. Испания оглавява с 77283 биографии този списък, втора е Италия с 61677. Друга горчива истина е, че 9 от всеки 10 гърци иска да отиде да живее в чужда страна, а 30% от тях са последвали мечтата си и живеят зад граница. „Изтичането на мозъци” от страната води до липса на висококвалифицирани кадри.

„Вече три години се забелязва един нарастващ интерес на гърците към предлаганите програми. В същото време има голям спад в интереса на чужденци, които искат да си намерят работа в Гърция. Младежите предпочитат чужбина, дори ако се налага да работят доброволно,” казва Янис Харистидис представител на гръцкия клон на организацията за младежки обмен и работа AIESEC. Заместник председателя на Гръцката инженерна камара Статис Цегос казва, че в момента в страната има 105 хиляди официално действащи инженери. В период на голяма криза в строителният сектор, много от тези професионалисти са вече без работа. „Чужбина е единствения изход за много от инженерите. До преди година много от професионалистите отказваха примамливи предложения за работа в Дубай например. Бяха доволни и не им се искаше да си нарушават спокойствието. Сега нещата се промениха,” обяснява Цегос.

Не по-розово е положението и в сектора на медицинското обслужване. Гръцките университети „произвеждат” годишно около хиляда доктор, а в същото време 800 излизат в пенсия. Според проучване на Синдиката на частните служители в Гърция днес има 62 хиляди действащи лекари, които обслужват средно 185 души. Това число средно е 1:350 за страните от Европейския съюз. В същото време безработицата в страната нараства и почти 70% от студентите по медицина имат план да продължат своето обучение в чужбина, което ще им помогне и да се установят за постоянно извън Гърция.

Категории: ИкономикаПазари Безработица Емиграция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus