Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова обща стачка на 8 юли - деня за гласуването на пенсионната реформа

02 Юли 2010 / 12:07:50  GRReporter
976 прочитания

Нова обща стачка на 8 юли в четвъртък, когато е денят за гласуване на проектозакона за пенсионно-осигурителната реформа, реши да обяви управлението на синдиката ГСЕЕ, а съвсем скоро се очаква подобно решение да вземе и синдикатът на служителите в държавния сектор – АДЕДИ. В деня на стачката двата синдиката организират протест на площад Клавтмонос и демонстрация към парламента, където ще се обсъжда законопроекта.

Конфедерациите на частните и държавните служители отхвърлят като цяло законопроекта и искат той да бъде оттеглен, като същевременно остро реагират и срещу промените в трудовите отношения. Синдикатите искат бърз напредък в преговорите с работодателите, така че да бъде подписан колективния трудов договор, с който се цели да се запазят 13-тата и 14-тата работна заплата, но и да успеят да извоюват макар и малко увеличение в заплащанията най-вече за пенсионерите с ниски пенсии. Бунтът на конфедерациите няма да приключи с това, тъй като от сега те планират митинги по време на Международното изложение в Солун 2010.

Като цяло логиката и философията на закона се запазва след заседанията, които бяха проведени тази седмица и въпреки разгорещените протести на синдикатите и на много депутати. Няма да има промени в границата за пенсиониране за майките на непълнолетни деца и се запазва 65-годишната възраст като пенсионна. Запазва се и определеният стаж от 40 години за излизане в пенсия на 60-годишна възраст, а пък промените за тези, които са започнали да си плащат осигуровки преди 1992 г. се свързват с възможността да се откупи определно време през което осигуреният е следвал в университет, бил е безработен, бил е болен или в бременност, така че да се счита като време на трудов стаж и да могат да се запълнят годините за излизане в пенсия.

Най-важните промени са:

За осигурените в ИКА – променя се срока, през който ще се увеличат небходимите дни за излизане в пенсия от 10 500 на 12 000 и на пенсионната възраст от 58 години на 60 години. Така през 2011 г. ще е необходимо, който излиза в пенсия да има 10 800 изработени дни и да бъде на 58 години.

За осигурените в професионални пенсионни каси и в касата на журналситите (от 1983 г. до 1992 г.) – през 2011 г. ще са необходими 36 години стаж, а възрастовата граница остава на 58 години. До 2015 г. годините, в които се осигурявал служителят се увеличават на 40, а възрастта за пенсиониране се покчава с две години.

За осигурените в ЕТАА лекари и адвокати също промени ще бъдат забавени и по-леко въведени, както и за застрахованите свободни предприемачи в ОАЕЕ. С промените направени от министъра на заетостта Андреас Ловердос се запазва настоящата възрастова граница за пенсиониране за работещите на нездравословни и тежки професии, но се увеличава минималната граница на работни дни, които се изискват за излизане в пенсия. Но осигурените служители, които са близо до пенсиониране, могат да си купят при добри условия необходимия стаж, за да излезнат в пенсия.

Категории: АктуалноПолитикаОбществореформа пенсиистачка Ловердос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus