Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация за нова Гърция

29 Юни 2013 / 11:06:46  GRReporter
1819 прочитания

Призов за обединяване за „Нова Гърция”, какъвто е и лозунгът на 9-ия конгрес на Нова Демокрация, отправи Андонис Самарас в първия ден на конгреса. Речта на премиера и председател на Нова Демокрация беше прекъсната за кратко заради прилошаване на Самарас. В изявлението на пресофиса  на премиера се казва, че през последната седмица Самарас е страдал от вирусен гастроентерит и това, в съчетание с натоварената му програма е довело до прилошаването му на конгреса и до прекъсването на речта му. След това Самарас довърши речта си и се е прибрал в жилището си.

Прилошаването на Самарас, снимка www.ethnos.gr

В речта си Самарас говори за положителните елементи в договора за Трансадриатическия газопровод ТАП  и го описа като най-положителната икономическа новина през последното десетилетие, и защити решението си да затвори националната телевизия ЕРТ. Самарас говори и за първата годишнина на трипартийното правителство, признавайки приноса на другите две партии- ПАСОК и Демократичната левица.

„Преди година поехме управлението с едно трипартийно сътрудничество, в драматични условия. За една година опровергахме всички сценарии за катастрофа. Запазихме Гърция в Европа, а с договора за ТАП поставяме страната на световната енергийна карта” каза Самарас и добави, че с новия газопровод ще се създадат хиляди работни места. „Общеахме, че няма да оставим Гърция за излезе от евро зоната... Знаем, че за да избягаш от кредиторите си, трябва да спреш да се нуждаеш от заеми” добави премиерът. Самарас подчерта, че Гърция е станала атрактивна за инвеститорите,  напредва приватизацията на Държавния тотализатор ОПАП, на Компанията за управление на газопреносната система, а се очаква проблемите с Държавната газова компания бързо да се решат. Според Самарас някои са избързали, но не са знаели, че идва ТАП. „Предпочитам страната да печели, а господин Ципрас да се притеснява” заяви той и добави, че страната ще стане производител на енергия. Обобщавайки, Андонис Самарас каза, че развитието на страната реабилитира Костас Караманлис, който е поискал такива мерки още през 2009, както и самия него, но пълната реабилитация ще дойде, когато се справят с безработицата.

 За ПАСОК и Демократичната левица Самарас призна, че са допринесли през последната година за управлението, макар че винаги ще имат различно развитие. Той подчерта, че в критични моменти, когато родината го изисква, една партия е длъжна да й служи. „Спасението на Гърция означава да остане в Европа и тази цел я постигнахме всички заедно. През последните дни преминахме през голямо изпитание заради смелостта за затворим ЕРТ, която беше крепост на уредилите се. Затворихме ЕРТ, за да се сдобием с наистина независима обществена телевизия” заяви още Самарас и добави „Трябваше ли да я оставим, след като целият народ прави жертви? Трябваше ли да оставим прахосничеството, скандалите, които разкри прокуратурата?”. Самарас заяви, че никой не е над закона и добави, че в ЕРТ са извършени нарушения от всички управляващи. От ПАСОК и от Нова Демокрация  са назначавали, но това са били главно хора от левицата. Новата държавна  ще е далече от партийните влияния, подчерта Самарас и добави, че няма реформи без конфликти.

 След това той описа визията си за Нова Гърция, заявявайки, че „това е страна, която се основава на силите си, а не на кредитите и ще използва човешкия си потенциал. Това ще е една страна, която ще защитава националните си права. Гърция заедно с Кипър може да се превърне във фактор на стабилността в Средиземно море и на икономическото развитие на Балканите. Ние не искаме никой да ни осинови, можем сами да спечели уважението на всички. Трето, извор на нашата сила е демокрацията, но тя не  е в партийната държава или в привилегиите на гилдиите. Извор на нашата сила са културата ни, която е майката на съвременната култура”.

 В петък следобед конгресът на Нова Демокрация започна с приветствия на представители на партиите. Покани са били изпратени на всички парламентарни партии, с изключение на Златна зора. От името на ПАСОК говори секретарят Никос Андрулакис, от името на СИРИЗА – Димитрис Вицас, от Комунистическата партия- Янис Гьокас и от Демократичната левица- Спирос Ликудис..

Никос Анрулакис заяви, че правителството е родено от националната необходимост и в новото програмно споразумение предимство трябва да имат реформите, които да са социално справедливи -в данъчната система, във функционирането на пазара.

 Димитрис Вицас в кратка си реч подчерта необходимостта демократичните партии да се борят с фашизма. „Страната е под ярема на меморандума и е дълг на всички политиките, които се прилагат да бъдат одобрени от народа и да не оставят фашизма да се развие” каза той.

Янис Гьокас заяви, че развитието, ако се случи, ще е съпроводено от висока безработица и от конфликти. „Народът трябва да вземе в ръцете си възможностите за развитие на страната” добави той.

Спирос Ликудис заяви, че единството е разрушено от грешките и пропуските и това е довело до напускането на партията от правителството.

С бурни ръкопляскания беше приветстван бившият председател на Нова Демокрация Костас Караманлис.

Работата на конгреса приключва в неделя  с избора на нова политическа комисия на партията. Най-силната кандидатура за секретар на партията е на Андреас Папамимикос, който се радва на благоразположението на премиера.

Категории: конгрес Нова Демокрация Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus