Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация с предложение за икономическо възстановяване и срещу Меморандума с „тройката”

28 Юни 2010 / 17:06:54  GRReporter
1524 прочитания

Новото ръководство на опозиционната партия Нова демокрация е вече факт, след като приключи Осмия й конгрес като безспорен лидер остава Андонис Самарас. На конгреса бяха направени административни промени, а голямата изненада беше оставена за 6 юли, когато г-н Самарас ще представи програмата си икономическо възстановяване. Членовете на партията гласуваха и за Политическата комисия, но най-интересното е, че бяха избрани двама заместник-председатели на партията за в краен случай, които са Димитрис Аврамопулос и Ставрос Димас. Засега не се забелязва и тенденция за образуването на ядро от почитатели на Костас Караманлис, който беше бурно аплодиран. Единственият бодил за г-н Самарас остават почитателите на Дора Бакояни, които не присъстваха на конгреса, но все още не са си тръгнали след нейното отписване от дясната партия. Не е ясно колко от тях ще напуснат Нова демокрация, след като г-жа Бакояни на практика вече обяви учредяването на нова партия в свое интервю за вестник Real News.

На конгреса стана ясно, че ако Нова демокрация дойде на власт ще премахне запора за полицията да влиза в университетските заведения и ще предложи да се гласува срещу новия закон за емигрантите, който определя предпоставките за получаването на гръцко гражданство и беше гласуван през месец март. Като основна цел партията си постави оттеглянето на Гърция от Меморандума подписан с „тройката” и същевременно се обвърза да представи конкретни предложения за икономическо възстановяване на страната до 7 юли. Нова демокрация се опита да формулира политическата си идеология като „социал-либерализъм”, но г-жа Бакояни описа идеологията на Андонис Самарас като „популистка” и го обвини в безразсъдство.

Г-жа Бакояни коментира, че за конгреса на партията са пръснати много пари без да има никакъв резултат и обвини лидера на Нова демокрация, че следва политика на „зрелия плод” като инвестира в неуспеха на правителството и следователно на страната. Завръщането към корените, което обикновено се използва като убежище от партиите претърпели поражение, няма да даде плодове в случая на Нова демокрация, заяви проф. Танос Веремис – историк и преподавател по политическа история на Съвременна Гърция. „Консервативната идеология в Гърция има тенденцията да се обедини като покрие едно голямо пространство, което тръгва от една част от левицата и стига до десницата. Свързващият елемент е поддържането на една държава – хранилка, една държава, която да храни гражданите. Проблемът на днешната десница е, че национализмът, който едно време беше нейна привилегия, в момента се разпространява като идея както в клонящата към центъра левица, така и към Комунистическата партия” коментира г-н Веремис за вестник Вима.

Една голяма част от гласоподавателите на Нова демокрация са се обърнали към Георгиос Папандреу, защото той подкрепя икономическите реформи, които те смятат, че са необходими и които едно време е бил обещал да изпълни и Костас Караманлис, казва г-н Веремис, докато автентичните популисти се обръщат към партия ЛАОС на г-н Карадзаферис. И вероятно това оттегляне на почитателите на Нова демокрация и разпръскавенто им към други политически формации ще я лиши от вероятна перспектива в близко бъдеще да поеме властта, е накратко един от изводите от анализа на г-н Веремис.

 

 

Категории: АктуалноПолитика Нова демокрация конгрес икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus