Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация печели европейските, СИРИЗА - парламентарните избори

13 Април 2014 / 10:04:18  GRReporter
936 прочитания

Две различни страни на „битката” на партиите регистрират новите социологически проучвания за евроизборите и за вероятните парламентарни избори.

В проучването на Rass за вестник Параполитика, Нова Демокрация има минимална преднина от 0,2% пред СИРИЗА при гласовете на избирателите, а на трето място излиза движението Потами, а 46,6% от избиратели му заявяват, че ще гласуват за него като протест срещу политическата система.

В проучването на Public Issue за вестник „Ефимерида тон Синтактон” за парламентарните избори СИРИЗА има преднина пред Нова Демокрация с 1,5%, а на трето място е Златна зора.

Андонис Самарас

Проучването на Rass

В проучването на Rass за вестник Параполитика минимална преднина от 0,2% пред СИРИЗА при гласовете на избирателите. Нова Демокрация води с 21,4%, следва СИРИЗА с 21,2%, а на трето място с голямо изоставане е Потами с 10,3%.

Следват Златна зора (6,1%), Комунистическата партия (5,2%), Елия (4%), Независимите гърци (3,1%) и Демократичната левица (2%), а има и значителен процент неопределен вот. (20,1%).

В отговор на въпроса кой ще победи на изборите, води СИРИЗА, като 50% от запитаните вярват, че тя ще победи на евроизборите, а 40,3% смятат, че Нова Демокрация  ще е победител.

Запитани коя партия може да защити гръцките интереси в Европа, 24,8% от анкетираните отговарят, че това е Нова Демокрация, а 20,5% - че това е СИРИЗА. Когато въпросът е повторен, този път за лидерите на двете партии, 46,3% смятат, че Андонис Самарас може по-добре да прокарва гръцките интереси, а 29,5% смятат, че това е Алексис Ципрас. 21,4%  отговарят, че няма да е никой от двамата. 42,2% вярват, че нещата в страната щяха да бъдат по-зле ако СИРИЗА управляваше, а 29,5% смята, че положението щеше да е по-добро.

Що се отнася до Потами  - 46,6% отговарят, че ще гласуват за него като протест срещу политическата система,  34,7% - защото са съгласни с идеите на партията, а 15,9% -защото вярват на лидера.

На въпрос за Златна зора 60,1% от запитаните отговарят, че смятат партията за престъпна организация, а 24,2% - че тя е жертва на политическо преследване.

И накрая, 54,4% от запитаните се обявяват срещу предсрочни избори, а 42,6% ги подкрепят.

Алексис Ципрас

Проучването на Public Issue

В изследването на Public Issue за вестник „Ефимерида тон Синтактон” за вероятните парламентарни избори СИРИЗА събира 29% срещу 27,5% за Нова Демокрация. На трето място е Златна зора с 10%, следват Комунистическата партия с 7%, όπως και «Το Ποτάμι» με 7%, ПАСОК с 6%, Независимите гърци  с 4% и Демократичната левица с 3,5%. 6% събират останалите.

На въпрос за това кой ще победи на изборите, независимо от партийните предпочитания на запитаните, ако изборите бяха утре, 48% отговарят, че това ще е СИРИЗА, а 39% -Нова Демокрация. 14%  от представителната извадка отговаря „никой” или не изразява мнение.

На въпрос кой ще е по-подходящ за министър-председател, Андонис Самарас води с 44%, следван от Алексис Ципрас с 26%, а 28% от запитаните смятат, че няма да е никой от двамата.

 

Категории: европейски избори парламентарни избори социологическо проучване Нова Демокрация СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus