Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация има минимална преднина

11 Юли 2013 / 10:07:07  GRReporter
739 прочитания

Проблемите в коалиционното правителство неизбежно се отразиха на популярността му в последния месец. Внезапното затваряне на националните радио и телевизия ЕРТ, провалът на продажбата на държавната газова компания ДЕПА и отделянето на един от коалиционните партньори от кабинета се отразиха отрицателно върху имиджа на държавното управление.

Според барометъра на общественото мнение за юли на компанията за социологически проучвания Public issue популярността на Нова демокрация е паднала с 1% в сравнение с измереното преди месец. Анализът показва, че ако този месец в Гърция се проведат избори, Нова демокрация ще получи 28,5%, като плътно зад нея с 27,5% е опозицията на радикално лявата СИРИЗА.

Третата по популярност партия в страната според същото проучване е неонацистката Златна зора, която събира 11% от гласоподавателите. Коалиционният партньор ПАСОК получава 8%, като отбелязва подобрение в сравнение с юни, когато доверието което им беше гласувано не надминаваше 6,5%. Губещ от последните развития е със сигурност Фотис Кувелис и партията, която оглавява – Демократична левица.

След като Кувелис и министрите му се оттеглиха от коалиционното управление, защото не са съгласни с начина, по който Самарас закри ЕРТ, партията загуби голяма част от подкрепата, на която се радваше доскоро. През юни Демократичната левица имаше 5% от гласоводавателския вот. След оттеглянето им от правителството тази стойност падна на 3%, което е точно на избирателния праг в страната.

От останалите парламентарно представени партии Независимите гърци и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) получат по 6%, а 8% казват, че искат да гласуват за друга партия без да се посочва името й.

Андонис Самарас от Нова демокрация все още има предимство като най-подходящ за премиер пред своите конкуренти. 41% от участниците в проучването смятат, той е правилният лидер, който може да изведе страната от кризата. Други 30% от анкетирате казват, че Алексис Ципрас е подходящ за министър-председател. 27% от гражданите смятат, че нито един от двамата не е подходящ, за да оглави правителството.

Междувременно Economist Intelligence Unit предвижда, че сегашното държавно управление няма да издържи натиска на икономическата криза и ще падне в следващата година. Съюзът между Нова демокрация и ПАСОК може да е оцеля, въпреки правителствената криза, но няма гаранции колко дълго ще може да удържи един евентуален парламентарен бунт срещу водената фискална политика.

Основни фактори, които се очаква да изиграят решаваща роля в детронацията на Андонис Самарас са разпокъсаната политическа сцена, честото социално недоволство и практическите трудности при прилагане на строгите фискални ограничения. Според анализаторите Гърция може да се готви за нови предсрочни избори в средата на следващата година, когато ще са и новите избори за европейски парламент.

Според публикацията постоянните съкращения на разходите в бюджета се отразяват отрицателно и на приходите, което задълбочава рецесията. Това подхранва анти-меморандните сили в парламанета и то главно СИРИЗА, което обяснява минималната разлика между популярността на радикалната левица и Нова демокрация.  

Анализаторите от Economist Intelligence Unit очакват следващата година да се свикат нови предсрочни избори, в които СИРИЗА този път ще има преднина. Въпреки това очакванията са, че Нова демокрация отново ще излезе в управление, защото СИРИЗА няма да може да намери коалиционни партньори, за да сформира кабинет, предава електронното финансово издание moneyonline.gr.

Категории: Политика проучване правителство Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus