Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация и ПАСОК ще се опитат да обединят проевропейските политически сили

07 Май 2012 / 09:05:07  Анастасия Балездрова
917 прочитания

Минути след обявяването на шокиращия предварителен резултат от гръцките избори GRReporter потърси за коментар един от водещите политически журналисти в Гърция Фанис Папатанасиу.

Как коментирате резултатите от изборите?

До вчера ПАСОК и Нова демокрация се редуваха в управлението на страната. През 2009, преди 2,5 години двете партии заедно спечелиха 77 на сто от гласовете. Сега много трудно ще успеят да съберат общо между 35 – 40 на сто. Има голям подем на Левицата. Общо всички леви партии концентрират процент около 35 на сто и, разбира се въпросът от тук нататък е с какъв състав ще бъде коалиционният кабинет. Според първите преценки ПАСОК и Нова демокрация нямат друг изход, освен да се опитат да сформират коалиционен кабинет с участието на проевропейски сили. И тук ще бъде моментът на истината за позицията на СИРИЗА, след като самият Алексис Ципрас поиска сформиране на правителство на левите сили. Но съставът на този кабинет ще зависи също от това дали по-малките партии като ЛАОС и Демократичния алианс ще успеят да влязат в парламента, както и от позицията на Демократичната Левица. Просто нямат друг избор, освен да съставят един кабинет, въпреки че той може да издържи само няколко месеца, защото програмата тече, а мерките, които трябва да приемат са тежки".

Преди изборите Алексис Ципрас заяви, че цели да получи мандат за сформиране на правителство. Очевидно няма да иска да участва в общ кабинет с ПАСОК и Нова демокрация. Какво може да очакваме от това?

Както вече казах, трябва да видим какви ще бъдат процентите на по-малките партии. Пръв ще получи мандат лидерът на Нова демокрация. Ако неговият опит успее, може и да имаме коалиционен кабинет още в първите 4-5 дни. Ако това не се случи, ще трябва да видим позицията на Алексис Ципрас, ако получи мандат, като втора парламентарна сила.

Съществува ли според Вас опасност от политическа нестабилност в страната?

Не. В момента Гърция има правителство. Кабинетът на Лукас Пападимос не е подал оставка и няма да го направи преди да се сформира ново правителство. Т.е. в момента а няма политическа празнина и не виждам да се създават. Въпросът е в това какъв вид правителство ще имаме. Дали ще бъде правителство, съставено от технократи, което ще бъде подкрепено от ПАСОК и Нова демокрация и евентуално от някои други сили, в което ще участват и извънпарламентарни личности. Или ще бъде коалиционно правителство, в което ще участват политици от ПАСОК, Нова демокрация и други по-малки партии.

Как коментирате изявлението на немския външен министър Волфганг Шойбле, че ако гръцките гласоподаватели избират антиевропейски сили трябва да са готови да понесат последствията от своя избор?

Не съм очаквал нищо по-различно. Той изразява това, което всички искат: Да се сформира едно правителство. ПАСОК и Нова демокрация още в първите си изявления казаха, че искат да постигнат тази цел. Те не искат нови избори, които биха забавили хода на нещата с още месец. Като основна цел са си поставили създаването на коалиция на проевропейските политически сили.

Категории: Политика избори кабинет проевропейски сили СИРИЗА Фанис Папатанасиу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus