Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова Демокрация и СИРИЗА на нож след обвинения за поощряване на тероризма

11 Юни 2012 / 16:06:55  Виктория Миндова
1084 прочитания

“СИРИЗА няма никаква връзка с подстрекаванията на отделни личности за партизанска война, революция или тероризъм”. Това заяви специално за GRReporter високопоставен представител на радикално лявата партия, след като в последните дни името на СИРИЗА се свърза с обвинения в поддръжка на екстремистки идеи срещу държавата и стартирането на партизанска война.

През уикенда Нова Демокрация разпространи видео на крайно изявения Ификратис Амирас, който през април се бе появил в листите за кандидат депутати на СИРИЗА, но в последствие бе махнат от тях. Във видеото, което се разкри пред широката общественост, той призовава гърците да се организират в малки групи от трима-четирима души и да започнат поетапни нападения срещу органите на окупационната власт на ПАСОК. Амирас поощрява масите да започнат да се въоръжават с всички възможни средства, за да се подготвят за голямата всеобща революция срещу властта. Той настоява, че въоръжаването на гражданите трябва да е пълно  - от коктейли Молотов до ножове, брадви, пистолети и други подобни средства за нападение. В речите си разпространени чрез социалните мрежи, той нарича икономическата политика наложена с Меморандума за финансова помощ, политика на новата хунта и настоява, че единственият начин Гърция да се освободи от наложената й политика е чрез събуждане на народния гняв и насилие.

Видео документите, на които Нова Демокрация се позовава са от периода на Негодуващите на Синтагма от 2011. Според новодемократите те показват истинското лице на СИРИЗА, а говорителят на дясната партия Янис Михелакис смята, че радикалната левица има скрита платформа и тя е да доведе Гърция до изход от еврозоната, като защитава интересите на лобито на драхмата.

Отговорът на СИРИЗА не закъсня, като всички високопоставени партийни представители отрекоха твърдението, че Ификратис Амирас има връзка с тяхната политическа организация и нейните разделения. “Амирас никога не е бил член на партията и не е бил официално приет в листите за кандидат-депутат”, заяви специално за GRReporter Панос Скурлетис. Той поясни, че Ификратис Амирас се е самопредложил за кандидат с тяхната листа, която бе оповестена на 20 април тази година. След това кандидатурата му е преминала през специална комисия и е била отхвърлена. От пресофиса на левите отбелязват, че партията има отворена платформа и всеки желаещ гражданин има право да се самопредложи за кандидат без да е партиен член, но това не означава, че ще бъде приет. “Нещата, които казва Амирас са в противоречие с основни позиции на СИРИЗА, със социалната, демократичната и идеологическата насоченост на нашата партия”, подчертава той.

Източници от СИРИЗА настояват, че оповестяването на информацията около Амирас една седмица преди изборите е евтин опит на Нова Демокрация да опетни името на партията. Те говорят за диверсия и нелоялна медийна война. След като скандалът около призивите за партизанска революция и насилие се разпали във всички гръцки медии, Ификратис Амирас излезе и само отрече да има връзка със СИРИЗА. Въпреки това, но въпреки това остава зад идеите си.

Категории: Политика СИРИЗА Нова Демокрация скандал. партизанска война тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus