Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова Демокрация, СИРИЗА и Зелени еколози се борят за вниманието на столичани

03 Май 2012 / 23:05:01  Виктория Миндова
2209 прочитания

Предизборният маратон е към своя край и в четвъртък вечерта три от основните политически партии проведоха последните си митинги преди решителния уикенд. Почти едновременно Нова Демокрация, СИРИЗА и Зелени еколози свикаха своите симпатизанти, за да им вдъхнат доверие, че ще те са бъдещето на Гърция и трябва да заемат колкото се може повече позиции в парламента от следващия понеделник.

Най-активни и многобройни се оказаха поддръжниците на Нова Демокрация пред зала Запио до площад Синтагма. Рояците от сини симпатизанти бяха в по-голямата си част членове на младежката организация на партията. Между тях се виждаха хора на средна и по-напреднала възраст, но главното ядро на агитиращите новодемократи бяха на възраст около 25 години. Пространството около трибуната на Самарас се бе превърнало в море от национални знамена. Около половин час преди да започне речта на синия лидер от мегафоните звучаха лозунги за силна Гърция, правителство на успеха на Нова Демокрация и обявлението “След минути ще видите новият премиер на Гърция  - Андонис Самарас”. За учудване на случайните зрители обаче докато от високоговорителите се чуваше името на Самарас, младежта на Нова Демокрация скандираше: “Напред с Караманлис за премиер”.

Малко преди лидерът на десницата да започне речта си, охранители пробиха път на бившия министър-председател на Гърция Костас Караманлис да достигне до оградената за партийни членове част на трибуната. Младежите от първите редици в публиката изпаднаха в необяснима еуфория, която може да се каже, че граничеше с истерия, като викаха “Караманлис, наш лидер. Премиер!”.

В този момент единственото разумно обяснение, което ми дойде на ум бе, че управлението на ПАСОК с Георгиос Папандреу се оказа такъв грандиозен провал, че накара цял народ да забрави неуспехите на управлението на Караманлис, който загуби с огромна разлика предсрочните парламентарни избори през есента на 2009.

След като Андонис Самарас се появи на трибуната еуфорията в напомпаната с ентусиазъм младежка армия на Нова Демокрация достигна нови висини. Свирки запищяха от всеки ъгъл. Запалиха няколко светлинни светкавици, като тези по футболните мачове. Пуснаха димки. Гласове се разкрещяха. Ръцете ръкопляскаха. Знамената се развяваха с пълна сила, а агитки подвикаха «Заемаме парламента с мнозинство».

Самарас заяви, че най-големите му проблеми като опозиция досега са били Меморандума на ПАСОК и разрушителните пориви на крайно левите. Той обясни, че след като поеме властта (изглеждаше почти убеден пред своите избиратели) той ще предоговори условията по финансовия договор, за да стане по-благоприятен за Гърция и ще премахне качулките от лицата на хулиганите, които разрушават страната му с бунтове и размирици. Тези обещания бяха посрещнати с шумни аплодисменти. След това заяви, че ще реши окончателно проблема с нелегалните имигранти. Самарас настоя, че ще се изградят нови лагери за временно задържане и междувременно създаде единна политика за депортиране на нежеланите чужденци от страните на южна Европа. Той определи икономическата криза като кутията на Пандора, от която са излезли всички нещастия, но тя все още задържа надеждата. «Тази надежда ще възвърне Нова Демокрация», каза в заключение Самарас.

На по-малко от километър и с половин час разлика крайно левите от СИРИЗА събраха на площад Омония своите поддръжници. На митинга можеха да се видат много от познатите лица на синдикални лидери и дейни леви активисти. Те се разхождаха с листовки и знамена в ръце. Почитателите на СИРИЗА се оказаха разноцветна тълпа. От младежи влюбени в идеята за равенство и сила в ръцете на народа до възрастни жени, които изглеждаха достатъчно достолепни, за да си спомнят италианската окупация - всички бяха дошли да чуят какво има да каже младата надежда на крайно левите Алексис Ципрас.

Ципрас заяви, че народът трябва да осъзнае силата си и да гласува за създаването на ляво правителство. Той използва репликата позната от стария вожд на ПАСОК Андреас Папандреу «реката назад не се връща», за да поясни, че промените в политическата система на Гърция са неизбеждни. Лидерът на крайната левица призова нерешилите да не дадат вота си нито за ПАСОК, нито за Нова Демокрация, а да дадат шанс на СИРИЗА и други леви партии с европейски уклон да заемат властта и да променят страната.

С най-малък патос и най-ниска посещаемост бе митингът на Зелените еколози. Те избраха за среща със своите симпатизанти площад Кумундуру на улица Пиреос, който е познат като събирателен пункт на нелегалните имигранти. Еколозите бяха организирали срещата в приятна атмосфера с малки железни масички декорирани с цветя.

Категории: Политика Нова Демокрация СИРИЗА Зелени еколози избори 2012 Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus