Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никозия обмисля да сезира Съвета за сигурност на ООН

21 Октомври 2014 / 18:10:41  Анастасия Балездрова
626 прочитания

Обстановката в Кипър продължава да е напрегната за втори пореден ден. Според кипърски медии турският сеизмичен кораб „Barbaros” е преминал от 3-ти във 2-ри парцел на изключителната икономическа зона на острова, който се намира между пристанищата Лимасол и Ларнака.

Кипърското издание на вестник „Катимерини” представи видео материал, на който се вижда ходът на турския кораб. Неназовани източници на изданието твърдят, че начинът, по който се движи показва, че на него се извършват сеизмични проучвания на морското дъно.

На днешното си заседание членовете на Националния съвет на Кипър решиха да предприемат поредица от мерки срещу Турция, които включват внасянето на жалба в Европейския съвет на предстоящото му заседание. Според решението Кипър категорично ще се противопостави на вероятността от задействане на процедурите за членството на Турция в Европейския съюз и ще се възползва от членството си в различни международни организации, за да изиска предприемането на мерки срещу нея. Същевременно се очаква главният прокурор на страната и международни правни кантори да изготвят план за предприемане на юридически мерки. Не е изключено Кипър да потърси намеса и от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Правителственият говорител Никос Христодулидис заяви, че заседанието на Националния съвет, в който участват представители на всички кипърски партии е преминало в дух на единство. Той допълни, че Кипър ще се възползва от всички свои предимства, за да предизвика мерки, които ще струват на Турция загуба на политически и дипломатически капитал.

снимка: sigmalive.com

Още в понеделник стана ясно, че напрежението расте, докато в региона се провежда военно учение на руските военно-морски сили. След края на руското учение на 24 октомври Израел също ще проведе свое.  GRReporter се обърна за коментар към изследователя от Гръцката фондация за европейска и международна политика ЕЛИАМЕП Георгиос Дзогопулос. Той определи действията на Турция като „ясно нарушение на международното право” и допълни:

„ Конкретната политика на Анкара е част от опитите й да приложи агресивна политика относно изключителната икономическа зона, като вероятно на по-късен етап ще се концентрира върху конкретни парцели в Кипър. Във всеки случай не следва да се приема като случаен фактът, че в конкретния момент  регионалната роля на Турция в усилията за разрушаването на „Ислямска държава” е много важна. Русия не е единствената държава, която провежда учение в региона, Израел прави същото и това показват какво значение отдават Москва и Тел Авив на Кипър. По този начин и в резултат на турската провокативност ситуацията се нажежава и опасността от дестабилизация е реална”.

Покачването на напрежението около Кипър се случва в момент, когато опитите да бъдат подновени преговорите за решаването на Кипърския въпрос станаха по-интензивни. Изследователят подчерта, че вероятността конфликтът да бъде решен е минимална и обоснова мнението си с думите:

„Още от миналата година беше налице една тенденция за задвижване на преговорите, но в същността си сериозните проблеми не са решени. Не трябва да забравяме, че първото място, което Реджеп Тагип Ердоган посети в ролята си на президент на Турция беше окупираната северна част на острова. Дори и само този негов избор е достатъчно показателен за това доколко Турция би проявила дух на консенсус в бъдеще. Не смятам, че съществува почва за прекален оптимизъм”.

Според различни коментатори със своето гръмко „не” на референдума за приемането на плана за съединението на острова на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан, кипърските граждани са пропилели уникалната възможност да сложат край на разделението, последвало инвазията и окупацията на северната му част през 1974. Георгиос Дзогопулос споделя мнението, че днешната ситуация е още по-сложна и затруднява намирането на решение, без обаче да твърди, че планът Анан е бил единственият възможен изход.

„Гражданите на Кипър направиха своя избор през 2004. Вероятно днешните условия са по-лоши. Но това в никакъв случай не означава, че планът Анан е трябвало задължително да бъде приет преди 10 години. Много от нещата, които се предвиждаха в него насочиха гражданите на Кипър да гласуват против него. Това решение не може да бъде променено. Същественото днес е да бъде намерен начинът, по който националният интерес на Кипър ще бъде защитен по най-добрия начин”.

Категории: Политика Кипър изключителна икономическа зона турски кораб сеизмични проучвания Национален съвет на Кипър Съвет за сигурност на ООН
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus