Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никой не може да предвиди развоя на политическия живот в Гърция

12 Ноември 2010 / 15:11:06  GRReporter
1842 прочитания

Избирателите отхвърлиха днешната политическа система като безрезултатна и губеща, само промяната й може да върне интереса на хората към политиката, казва директорът на една от най-големите гръцки агенции за социологически проучвания Alco Константинос Панагопулос. Той очаква в неделя още по-малко гърци да упражнят правото си на глас, изходът на битките за Атина, Пирея и Пелопонес все още е неясен. Интервю на Анастасия Балездрова.

Г-н Панагопулос, вече почти седмица политическите партии не могат да се разберат относно политическото послание, което избирателите им изпратиха с вота си миналата неделя. Кое е то според вас?

Бих искал да кажа, че вотът от миналата неделя изпрати три основни послания. Първо, потвърди пренебрежението на избиралите към днешната партийна система с много ниската активност и с впечатлително високия процент на белите и невалидни бюлетини. На второ място избирателите изразиха недоволството си от политиката на правителството, особено икономическата. Това бе изразено много ясно с ниските проценти на кандидатите на управляващата партия в 13-те области. Трето, бе дадена динамика на гласовете, които говорят за друг вид политика. Това стана ясно от високите проценти, които спечелиха левите партии и най-вече комунистическата. Ако можех да оценя резултата от първия кръг на местните избори в цялостта му бих казал, че той беше един мъдър резултат. Избирателите изразиха много ясно недоволството си от политиката на правителството, доста по-ясно отколкото се е случвало на други местни избори, без обаче да предизвикат обрат, който би могъл да наруши стабилността.  

Кой спечели и кой загуби на първия изборен кръг?

Понеже говорим за местни избори ще ви отговоря по много относителен начин, и то само за резултите от изборните битки в 13-те области. Бих казал, че без съмнение Комунистическата Партия на Гърция може да е доволна от резултата. Тя спечели висок процент не само на ниво кандидати, но и в абсолютния брой гласове.
    Цялостната партийна система в Гърция, така както я знаем през последните години е големият губещ на първия изборен кръг. И това защото много избиратели заявиха, че я смятат за безрезултатна и корумпирана и затова решиха да не й дадат шанс да продължи да съществува в същия ви вид като избраха или да не гласуват, или да пуснат в урната бяла или невалидна бюлетина. Валидни бяха бюлетините на само 55% от гласувалите.
ПАСОК загуби 1.100.000 гласове в сравнение с миналогодишните парламентарни избори, някои от членовете му решиха да се кандидатират като независими и се видя недоволството на гражданите в изборния резултат. Но партията може да е доволна от факта, че не бе предизвикан обрат на политическата сцена. Нова Демокрация също загуби 550.000 гласове в сравнение с общите избори, но може да е доволна, защото някои от основните й позиции бяха приети добре от избирателите. Също така разстоянието, което я дели от ПАСОК, колкото и относително да е това при местните избори е много намалено. Коалицията на радикалната левица би трябвало да е доволна от факта, че запази процента си като се имат предвид условията, при които се провеждат местните избори.  Смятам, че всички партии имат причини и да се замислят, и да бъдат доволни от изборните резултати. Мога само да отбележа, че местната администрация в много голяма степен стана жертва на отрицателния облик на партийната система в страната ни. Голяма част от избирателите ги поставиха редом и решиха или да не гласуват или вотът им да не е е валиден. Ако не настъпи някаква промяна, смятам, че ще срещаме тази тенденция все по-често през следващите години. Позволете ми да кажа още, че грижата на партиите трябваше да се концентрира в това, а не в търсенето на победителите и загубилите в изборната надпревара.

Какво би могъл да означава много добрия изборен резултат на кандидатите на комунистическата партия?

Вижте, нека първо да кажем, че кандидатите на комунистическата партия традиционно концентрират висок процент от гласовете на местните избори. В 13-те области вотът е политически, разбира се. Очевидно е, че различната позиция на комунистическата партия този път бе подкрепена от много повече избиратели. Би било погрешно обаче някой да сметне тези гласове за сигурни, в която и да е друга изборна надпревара.

С какви критерии ще направят своя избор гражданите на втория изборен кръг? Политически ли ще бъде отново техният вот?

Нямам лесен отговор на този въпрос. Бих казал, че съществуват два подхода, които се изразяват ясно и от двете големи партии. Нова Демокрация стои твърдо зад своето послание за вот срещу меморандума за икономическа помощ, докато ПАСОК вече гледа на изборите в тяхната същност. Стратегически това е правилният подход и за двете партии. Избират стадиона, в който ще им е по-удобно да играят.
    Моето усещане е, че в неделя ще отидат да гласуват още по-малко избиратели в сравнение с първия изборен кръг. Смятам също така, че критериите на хората относно избора им ще се базира на смесени критерии. Но не мога да преценя кое от двете ще надделее. Ще разберем в изборната вечер.

През изминалите дни напрежението между двамата кандидати за кметския стол на Атина се покачи рязко. Как смятате, че ще протече изборната битка там?

Знаете, че законът забранява на нас социолзите да кажем каквото и да е. Резултатите от първия кръг показаха, че въпреки преднината на кандидата на опозиционната партия Никитас Какламанис, естеството на проблемите на Атина не позволява на никого да бъде спокоен за крайния резултат.

Категории: Костас Панагопулос Alco местни избори социологически проучванияПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus