Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Никос Анастасиадис е новият президент на Кипър

24 Февруари 2013 / 18:02:30  GRReporter
917 прочитания

След приключването на изборния ден в Кипър екзит полът на Кипърското национално радио дава от 57,5% до 61,5% на кандидата за президент Никос Анастасиадис, а на неговия съперник Ставрос Малас- от 38,5% до 42,5%.

Телевизионният канал Мега Кипър дава съответно 57-60% за Анастасиадис и 40-43% за Малас.

Официалните окончателни резултати се очакват около 8 часа.

На първия тур от президентските избори в Кипър на Анастасиадис спечели с 45,46% от гласовете, а Малас беше втори с 26,91% . Заелият трето място на първия тур Георгиос Лиликас реши да не подкрепя никого на втория тур.  

След като упражни избирателното си право в Лимасол Анастасиадис се обърна към Турция и кипърските турци и ги призова да участват в разрешаването на кипърския въпрос. Той покани Турция да изтегли войските си от Кипър и да работи за справедливо решение на кипърския въпрос, а кипърските турци- да се съюзят с кипърските гърци за едно решение на проблема, което ще донесе просперитет на Кипър. Успоредно с това той отбеляза, че днешните избори са решаващи и отбеляза, че гражданите трябва да изберат между продължение на миналото и една нова страница за страната. Анастасиадис изрази надежда, че избирателната активност ще по-висока, отколкото на първия тур.

От Прогресивната партия на работещите хора (АКЕЛ), чиито представител е Малас подадоха жалба в Централната избирателна комисия срещу изявлението на Анастасиадис, обвинявайки го, че е нарушил изборното законодателство. Според тях Анастасиадис директно е призовал избирателите да гласуват за него.  От Централната избирателна комисия обаче не откриха нарушение. Самият Анастасиадис заяви, че не е нарушил закона, обвинявайки едновременно с това партийният вестник на АКЕЛ, че в изборния ден е излязъл с откровено предизборна агитация.

 След преброяването на 30% от бюлетините в цялата страна Анастасиадис получава 58% от гласовете срещу 42% за Малас.

На базата на 60% преброени бюлетини резултатите показват 57,56% за Никос Анастасиадис и 42,40% за Ставрос Малас.

Право на глас днес имаха 545 491избиратели, между които и около 660 кипърски турци. Отворени бяха 1139 избирателни секции, 40 от които – в чужбина.

Новият президент ще е седмият президент на Кипър и ще управлява страната до 2018. Той ще заеме поста официално в четвъртък на 28 февруари, когато ще положи клетва в парламента

Празненства започнаха в избирателния център на Демократичен съюз (ДИСИ), чиито представител е Никос Анастасиадис след обявяването на първите официални резултати. Много хора се събират и извън центъра, носейки кипърски и гръцки знамена. Има засилено полицейско присъствие.

Ставрос Малас призна победата на Анастасиадис.

Според окончателните официални резултати, станали известни около 20:00 часа Никос Анастасиадис е избран за президент с 57,48% или 2236 965 гласа. Неговият съперник Ставрос Малас получи 42,52% или 175 267 гласа. Избирателната активност беше 18,42%

Малас поздрави и публично новоизбрания президент. Анастасиадис беше поздравен по телефона и от отиващия си президент Димитрис Христофиас. Той получи поздравления и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който го е уверил, че може да разчита на Комисията да помогне на Кипър да премине през предизвикателствата.

 

 

Категории: Кипър президентски избори Никос Анастасиадис Ставрос Малас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus