Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Независимият "indie" дух на Minecraft е на път да се влее в Microsoft

15 Септември 2014 / 08:09:46  Иван Петков
1655 прочитания

Гейм индустрията генерира милиарди долари годишно. Но отвъд финансовия аспект, тя се е превърнала и в средство за налагане на пазара на една или друга софтуерна платформа. Надали iOS или Android биха били толкова успешни, ако нямаше игри за която и да е от тях. Същото е положението и при настолните операционни системи - една от главните причини Windows да е толкова разпространен е, че дълги години компютърните игри се предоставяха ексклузивно за него.

Почитателите на игрите са едни от най-верните и запалени фенове въобще. Която компания успее да ги привлече на своя страна, тя би имала на разположение силно оръжие срещу своите конкуренти. Никак не е изненадващо, че от Microsoft проявяват огромен интерес за придобиване на една от най-успешните и популярни през последните години игри - Minecraft.

Играта е създадена от шведския програмист Маркус "Notch" Персон, а впоследствие е развивана от основаната от него компания Mojang (от шведски - дума за технологична джаджа, приспособление). Играта бързо привлича милиони верни почитатели и запалени играчи, като в момента може да бъде играна на всякакъв тип устройство: компютър, гейм конзола, смартфон и таблет.

YouTube каналите на известни играчи са следени от милиони запалени последователи. Като пример ще дадем каналa Sky Does Minecraft, който има почти 10, 5 милиона последователи.  Видео със заглавие "New World" - A Minecraft Parody of Coldplay's Paradise (Music Video) ", което е качено преди 10 месеца в YouTube , е гледано над 45 милиона пъти. Профилът на Sky Does Minecraft е преглеждан над 2,25 милиарда пъти. Зашеметяващи цифри, на които всяка световна звезда би завидяла.

За Minеcraft, който има такава армия от верни фенове, Microsoft са готови да заплатят около 2 милиарда долара, съобщава The Wall Street Journal. Играта вече има над 50 милиона продадени копия от 2009 г. насам, като печалбата на Mojang е над 100 милиарда.

 

Интересен е фактът, че играта е създадена и се разпространява от независима компания, без да ползва мощните канали за реклама и продажби на големите издатели на игри. Нещо повече, Minecraft е станала нарицателно за така наречените Indie игри - игри от независим разработчик. Маркус Персон е известен с неговите критики към големите компании и монополизирането на гейм индустрията. Това е и причината основаната от него компания да е отказвала външни инвестиции в миналото. Под критиките му е попадала и Microsoft, която е на път да стане собственик на Mojang и Minecraft.

Макар визуално на играта да е далеч от красива, тя печели геймърите със свободата, която им дава. Те могат да събират различни материали под формата на кубчета и да изграждат всякакви обекти, сгради и други.

Популярността на играта преминава и в реалния свят, където запалените почитатели купуват всякакъв вид сувенири, комикси, играчки и дори очакват базиран на играта филм от Warner Bros.

Вече са налични и първите реакции на феновете на Minecraft относно слуховете за закупуване. Както може да се очаква, те са в стила на критиките на самия Маркус Персон. Тийнейджърите споделят, че Microsoft не е "готина компания" и няма висок статус в техните среди. Като цяло, мненията на почитателите на играта са по-скоро негативни. Не е ясно какво би се случило с Minecraft, ако Microsoft я придобие. Има опасения, че компанията би я направила ексклузивна само за своите устройства и операционни системи, което е малко вероятно. Негативите от подобен ход биха били твърде големи. Но дори и това да не се случи, придобиване от страна на Microsoft определено би промeнило посоката на развитие на играта и най-вече философията зад нея, която сега привлича толкова много фенове. 

Причините за интереса на Microsoft към Minecraft са ясни. През последните години компанията изостава в няколко ключови сегмента. Цялостната политика на софтуерния гигант беше насочена към създаване на силна екосистема от свързани устройства, която да подпомогне изоставащия мобилен бизнес на Microsoft. Реалността обаче се оказа друга: Windows 8 беше хладно приет от потребителите, а игралната конзола Xbox беше изпреварена от конкурента PlayStation на Sony. Към това можем да прибавим и слабото представяне на смартфоните и таблетите на Microsoft. Придобиването на Minecraft може да засили позициите на компанията, но виждаме че крие големи рискове.

Според Bloomberg сделката ще бъде финализирана следващата седмица, а преговорите са били инициирани от самия Персон, който се е свързал с Microsoft с питане дали компанията има интерес към придобиването на Mojang. Рано или късно всеки млад бунтар пораства.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus