Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неясни очаквания от изборите седмица преди първия кръг

11 Май 2014 / 11:05:54  GRReporter
782 прочитания

Идващите двойни избори за местно самоуправление и за европейския парламент могат да се превърнат в кутията на Пандора, след като ПАСОК внезапно постави въпроса за напускане на правителството в случай на неодобрение на „Елия” и това добави нова критична променлива в политическото уравнението за 25 май.

www.newsbomb.gr

Нова Демокрация и СИРИЗА водят на крайната права, както представят социологическите проучвания, така и в проучванията на самите партии, с разлика в рамките на статистическата грешка

www.e-reportaz.gr
ПАСОК се движи между 5 7%, и в този случай идеалният сценарий за правителството би бил Нова Демокрация да е първа партия, а „Елия” да увеличи процентите си и на надмине „Потами”, така че да стане основният полюс на прегрупирането на център-ляво. В такъв случай политическият проблем ще се пренесе върху СИРИЗА, особено ако прогнозите за местните избори се потвърдят и партията загуби трите най-големи общини в страната и област Атика.

Може централата на СИРИЗА да представя победата на партията, дори и с един глас на евроизборите, но висши партийни кадри признават, че победа ще има в случай, че СИРИЗА надмине общите проценти на Нова Демокрация и „Елия”.

http://e-rodios.blogspot.com

Във всеки случай ако Нова Демокрация  е първа партия, Самарас ще потвърди хегемонията си на политическата сцена. От критическо значение за  това как ще се развият събитията е дали ПАСОК спечели процентите, които  му дават социологическите  проучвания, или още по-ниски.

Според информация от различните лагери в ПАСОК, ако „Елия” спечели 6-7% в централата на партията ще има промени, вероятно по инициатива на самия Венизелос, които ще засегнат лидерството на партията, но няма да доведат до оттегляне от правителството, поне на първия етап.

http://www.aftodioikisi.gr

Костас Скандалидис, който представя лявото рило на ПАСОК,  свърза бъдещето след евроизборите с конгрес на партията, но това изисква многомесечна подготовка. Георгиос Папандреу въпреки че стои настрана от „Елия”,  и  е в лоши отношения с Венизелос, не смята, че партията трябва да се оттегли от правителството реди да бъде постигнато споразумение с партньорите за намаляване на дълга.
Според информациите, в случай на отрицателен за „Елия” резултат Самарас ще даде време на ПАСОК да се справи с вътрешните си проблеми, отлагайки колкото е възможно повече решенията по трудни законопроекти като осигурителния.  И той самият се нуждае от време, за да се подготви за битката с Алексис Ципрас с оглед на президентските избори, които може да не са през марто догодина, да по-рано.

Андонис Самарас и Евангелос Венизелос, www.karfitsa.gr
Кутията на Пандора ще се отвори ако ПАСОК потъне на евроизбортие и получи по-малко от 6%, а Венизелос ще трябва да използва „пистолета, който сложи на масата” ида обяви, че партията се оттегля от правителството.
Тогава Самарас ще има пред себе си два пътя: да поиска нов вот на доверие от настоящия парламент- трудно, но не невъзможно, или да има нови избори. Според информациите темата не е поставяна на срещата му с Венизелос. Но Самарас даде да се разбере, че ако правителството стигне до задънена улица, решението са нови избори, а не съставянето на друго правителство от настоящия парламент. От централата на Нова Демокрация смятат, че заплахата от оттегляне на ПАСОК от правителството няма да се осъществи, тъй като нови избори биха били катастрофални за ПАСОК.

Категории: местни избори евроизбори ПАСОК. Нова Демокрация Елия СИРИЗА Евангелос Венизелос Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus