Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неясна е съдбата на банковите акционери в Кипър

01 Април 2013 / 11:04:21  GRReporter
1054 прочитания

След дълго прекъсване кипърската фондова борса се очаква да отвори отново. Понеделник в Кипър е почивен ден и официален национален празник посветен на независимостта от британците и обединяванети с Гърция. Във вторник, втори април борсата отново ще започне дейност, но акциите на двете най-големи местни банки Cyprus Popular Bank-CPB (Laiki) и Bank of Cyprus няма да се търгуват на финансовия пазар. Те ще останат замразени докато не се изясни съдбата на двете институции и не приключи оздравителния им процес.

Според последната информация представена от Агенцията по ценни книжа и фондови борси, собствениците на акции на CPB трябва да изчакат да завърши оздравяването на “лошата” част от кипърската банка, за да получат някакъв вид обезщетение за понесените загуби. Тези обезщетения могат да са във вид на облигации, свързани с бъдещето добиване на природен газ от крайбрежието на островната страна. Съществува вероятност разбира се, акционерите да бъдат пренебрегнати и да не им се даде никаква компенсация за загубите понесени с внезапната финансова криза.

Акционерите на Bank of Cyprus не знаят какво да очакват, главно защото все още няма точна информация как ще бъде трансформирана банката. Акционерите на Bank of Cyprus не знаят какво да очакват, главно защото все още няма точна информация как ще бъде трансформирана банката. Очакванията са, че ако има окастряне на стойността акциите, те ще бъдат заменени с нови, които ще са в различна категория от старите и с по-ниска стойност. Според Нафтемборики, ако Bank of Cyprus придобие нов собственик, то клиентите няма да  изгубят сметката си в нея. Имересия предава, че собствениците на сметки в същата банка ще за загубят около 60% от вложенията си, които надминават 100 хиляди евро. Въпреки очакваните рокади, специалистите предупреждават, че общата платформа за търговия на Атинската фондова борса и кипърската няма да се промени. Независимо от това, последните събития на острова са поваляли отрицателно и се очаква сериозен спад интерес към кипърските акции. Това неизбежно ще доведе до свиване на търговската дейност между двата пазара, но няма да прекъсне оперирането на общата борсова платформа.

Държавното управление заедно с банковите съвети са създали четири комисии за управлението на кризата, които са отговорни за оздравяването на финансовите институции. Комисиите разглеждат различните сценарии, които могат да възникнат след вторник сутринта, когато кипърската борса ще възобнови дейността си.

Първоначалният план беше финансовият пазар в Кипър да отвори отново на 28 март тази година, когато кипърските банки възобновиха дейност. Въпреки това, управлението реши борсата да остане затворена главно поради съществуващата несигурност и ограниченията върху търговията. Според изпълнителния директор на кипърската фондова борса, акциите на Bank of Cyprus и CPB са създавали 60% от оборота на местния финансов пазар. Неяснотата около оздравяването на двете финансови институции е накарала мениджмънта на борсата да забави възобновяването на търговията.

Проблемите свързани с движението на капитала от кипърските банки започват да се преодоляват след издаването на специално решение по въпроса от централната банка на Кипър. Членовете на Атинската фондова борса, които действат от разстояние нямат проблем да извършват сделки, дори и да се намират в Кипър, подчертават специалистите. Членовете на Атинската борса в Кипър следват всички инструкции дадени от надзорните органи и ще вземат инвестиционни решения според наложените временни капиталови ограничения. Засега анализаторите твърдят, че дори една от банките закрие дейност, клиентите няма да загубят банковите си портфейли си. Те ще бъдат прехвърлени в специална сметка, в която ще се запази клиентския им профил.

Категории: ПазариИкономика Кипър банки борса криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus