Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неплатежоспособност обяви община Пиреа

30 Юли 2010 / 13:07:13  GRReporter
2582 прочитания

В икономическа безизходица се намира община Пиреа и от 13 август ще стане неплатежоспособна, което означава, че и служителите ще останат без заплати, каза кмета Панайотис Фасулас по време на пресконференция.

Новината, че хазната на общината остава без пари е ударила като гръм г-н Фасулас, който е получил документ от Касата за кредитите, според който е осведомен, че „субсидията на общината за този месец е нула евро”. Причината за това е решението на Касата за кредитите реши да удържи 2,2 млн. евро, които са цялата сума от държавната субсидия, която се отпуска на едно от най-големите кметства на област Атики. Става ясно, че кметството е дължало пари от взети кредити от предишните ръководства през последните 16 години, както твърди г-н Фасулас. Кметът подчерта, че докато той е начело на Пиреа не е теглил кредити и дори е изплатил част от вече натрупаните дългове. Министърът на финансите е осведомен за проблема на общината и трябва веднага да намери решение.

„Досега успяхме да удържим общината, но истината е, че без никакви приходи от централното управление е невъзможно да функционира едно кметство, към което са записани хиляди граждани. Притеснявам се, че ще се принудим да спрем заплатите (на 2 000 служители) и плащанията, ако правителството не намери разрешение на проблема” подчерта на извънредна пресконференция вчера кметът Фасулас.

Г-н Фасулас заяви, че иска министерство на финансите да уреди въпроса и предлага от бюджета на кметството да се удържа конкретна сума всеки месец или пък дългът да се изплати с по-добра лихва, но не да се удържи наведнъж цялата сума.

Категории: АктуалноПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus