Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неочаквана комбинация от кметствата

29 Април 2010 / 10:04:05  GRReporter
1032 прочитания

С намалението на броя на кметствата в Гърция от 1 034 на 343, се очаква да се пестят около 1,8 млрд. годишно за държавната хазна. Реформата на държавната администрация според плана „Каликратис” предвижда и установяването на пет годишен мандат за кметовете, а от месец юни 2014 г. местните избори да започнат да се провеждат заедно с Евроизборите. Проектозаконът за реформата на държавната администрация беше представен от министъра на вътрешните работи Янис Рангусис на министерския съвет вчера и следващата седмица ще бъде даден за обсъждане в парламента.

Според г-н Рангусис провеждането на местните избори паралелно с евроизборите, както предвижда проектозакона, ще намали не само текущите разходите, но и разходите на партиите за предизборни кампании. Министър Рангусис обяви, че е отворен за предложения за подобряване на проектозакона, които ще са в рамките на вече поставените цели и принципи.

Според проектозакона всеки остров вече ще бъде едно кметство, с изключение на остров Крит и на остров Евбея. И ако досега например остров Лесбос разполагаше с 15 кметства, според новия закон те се сливат в едно, което го ще го нареди на 18-то място по големина сред кметствата в Гърция. Съответно Родос ще заеме 9-то място, а Керкира – 13-о, което според г-н Рангусис прави кметствата на островите един вид „кантони” или големи самоуправляващи се административни единици с по-големи отговорности.

Според плана „Каликратис” се намалява огромният за населението на страната брой на административните служители – общински съветници и председатели на общински организации, който е 50 000 и ще стане 25 000. Проектозаконът слага и край на наемането на работа по партиен принцип, което беше широко практикувано. Отсега нататък наемането на работа в държавната администрация ще става единствено чрез Висшия съвет за избор на кадри, който обявява конкурсите за свободни места чрез интернет и процедурите са напълно прозрачни.

Основният принцип, който следват държавниците при сливането на кметствата е според броя на населението, който е изчислен по време на последното Преброяване на населението през 2001 г. За Атина и Солун едно кметство трябва да наброява минимум 25 000 души, а в провинцията броят на населението за едно кметство е най-малко 10 000 души, а пък за да си запази автономията едно кметство трябва да има над 12 000 жители.

 

Категории: Актуално реформа администрация план Каликратис кметства острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus