Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неизвестната сирийска „война” в Гърция

23 Март 2014 / 12:03:10  GRReporter
1301 прочитания

През граничния пункт  Кипи преминават с посока Сирия граждани на европейските държави от арабски произход, които участват във въоръжени сблъсъци срещу силите на режима на Асад. На 26 януари е арестуван френски гражданин на 44 години, който се опитал да изнесе извън гърция боеприпаси, скрити  в камион. В същия автомобил е арестуван 33-годишен руски гражданин. У двамата арестувани са открити  ками, щикове, мачете, фишеци и телескопични мерници за нощно виждане.

Според отлично осведомени източници французинът е с произход от Чечения и е воювал на страната на ислямистите срещу руските войски.  През последните години  е във Франция, където освен политическо убежище успява да получи и гражданство. От разследването на европейските служби става ясно, че  камионът, който е използвал заедно с руския си съучастник, принадлежи на чеченец с постоянно местожителство в Норвегия. , както и че крайната точка е била Сирия. Там според източниците двамата задържани са щели да подкрепят или дори да участват в битките нс страната на организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ISIL - Islamic State in Iraq and the Levant). Това е джихадистка организация, фракция на Ал Кайда, която се появява в Ирак и има силни ядра в Ирак и Сирия. Както разкрива за вестник Катимерини добре информиран източник, офицери от чужди служби за сигурност са разследвали и възможността двамата чеченски ислямисти да са се движили към Сочи в Русия, където бяха олимпийските игри.

www.crashonline.gr

Източник от гръцката полиция заяви за Катимерини, че европейски граждани от арабски произход, движейки се към Сирия, влизат в Гърция през пристанището в Игуменица или през българо-гръцката граница и излизат през гръцко –турската граница. „Повечето имат законни европейски паспорти и могат лесно да се движат в шенгенската зона” допълни той.

Същият източник разкрива, че в много случаи те използват прикритието, че са члени на неправителствени организации, които превозват хуманитарна помощ. Например, служител на митницата в Кипи, окръг Еврос, заяви за Катимерини, че приблизително на всеки два месеца пресичат гръцко-турската граница европейци и сирийци, които прекарват линейки или лекарства към Сирия. Той добави, че на митницата в Александруполис е арестуван мъж от сирийски произход с официалне британски паспорт, който е карал към Сирия десетки маски за защита от радиация и биохимическо оръжие.

www.crashonline.gr

Чести са и арестите на сирийски граждани, които се опитват да пътуват към родината си, използвайки фалшиви или крадени паспорти. На 20 февруари е арестуван на Кипи 28 сириец с чужд паспорт. Подобна случка има и на 3 февруари, когато е арестуван 36-годишен гражданин на Камерун, който на излизане от страната е показал фалшиви белгийски документи- лична карта и шофьорска книжка, а на 22 декември полицаите в Кипи са арестували 47-годишен гражданин на Ирак с фалшиви кипърски документи. „В много от тези случаи това са ислямисти, които или са издирвани, или не искат да разкрият самоличността си” беше коментарът на високопоставен офицер със седалище в Еврос.

Гръцката полиция се занимава сериозно с темата, а на последния Съвет на министрите на вътрешните работи на ЕС тя също е обсъждана.

Категории: Сирия гражданска война ислямисти гръцки гранични пунктове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus