Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неизпълнението на договореностите ще изведе Гърция от еврозоната

18 Май 2012 / 21:05:48  Анастасия Балездрова
1073 прочитания

„Ако Гърция откаже да изпълнява задълженията си неминуемо ще се озове извън еврозоната”, заяви категорично председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в речта си пред граждани и представители на медиите в Атина. „Всички, които казват, че не приемат меморандума, но въпреки това Гърция може да остане в европейските структури хранят напразни надежди”.

Социалдемократът от Германия каза още, че е обезпокоен от факта, че гръцките политически лидери не успяха да се споразумеят, за да сформират правителствена коалиция. „Онези, които казват, че страната трябва да спре да изплаща задълженията си крият, че тя няма да може да взема заеми нито от банки, нито от други държави и това ще е само началото на ужаса за гръцкия народ. Те обещават да облекчат хората, но всъщност водят страната към пълна разруха”.

Мартин Шулц подчерта, че в някои от страните-членки на еврозоната, като Естония и Словакия заплатите са много по-ниски от гръцките, но двете страни участват в помощните пакети. „Надзорната тройка няма план да превърне Гърция в нечия колония, тя прилага една спасителна програма”.

Той призова Гърция да се възползва от промяната в насочеността на европейската политика към предприемането на мерки за развитие с цел да започне подобряване на икономиката. „Но мерките за бюджетни съкращения и структурните реформи трябва да бъдат проведени. Ако изоставите опита сега ще са напълно загубени двете години на усилия и лишения”. Той бе категоричен, че изборите на 17 юни няма да изпратят никакво послание към никого в Европа. „Гърците ще гласуват, за да излъчат кабинет, който да управлява страната. Изборите не се провеждат, за да се изпращат послания”.

Мартин Шулц изрази волята на европейските органи Гърция да остане в еврозоната, но изключи напълно възможността за предоговаряне на меморандума и договора за заема към страната. „Теоретично говорейки, за да стане нещо такова е необходимо време. Не е възможно през този период в Гърция да няма никакво развитие”, каза той.

В отговор на въпроси на граждани дали се предвижда скоро да бъдат издадени еврооблигации, той отговори, че дискусията за тях е по-скоро идеологическа, отколкото реалистична. „Освен това какво е европейският механизъм за подкрепа на засегнатите от дълговата криза страни, ако не еврооблигация?”.

Председателят на европарламента все пак се съгласи с мнението, че е належащо създаването на европейски агенции за кредитен рейтинг, понеже „не е възможно съдбата на народите в Европа да зависи от американските агенции. Ние не сме наясно нито кой, нито на база на кои критерии издава тези оценки”, посочи той.

Накрая Мартин Шулц заяви, че е необходимо в Европа да се създаде политически съюз, който да е опора за общата валута.

По-рано той се срещна с президента Каролос Папуляс и лидерите на гръцките партии. Без да коментира всеки по отделно, той заяви, че не се е срещнал с хора, които не са наясно с последиците от евентуално отхвърляне на меморандума за икономическа помощ към Гърция. „Никоя европейска страна няма да одобри следващия транш на помощния пакет на стойност 130 милиарда евро, ако следващият гръцки кабинет не се отзове на задълженията, поети от предишния. Европа  се крепи на принципа, че договореностите трябва да се спазват”, подчерта той, без да оставя никакви съмнения за смисъла на посланието си.

Категории: Политика Мартин Шулц европарламент меморандум договорености еврозона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus