Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не спекулирахме достатъчно на гърба на съседните ни страни

24 Май 2012 / 18:05:12  Виктория Миндова
3031 прочитания

Темата за модата, модните тенденции и новите течения интересуват всяка жена и не малко мъже. Това накара GRReporter да посети годишния форум на модата в Атина “Next Season 2015”, на който присъстваха специалисти от модната индустрия както от Гърция, така и от чужбина. Целта на събитието бе да се обмени информация за идните тенденции, но и опит в областта на модното производство. Там обаче ни намери една неприятна изненада. В разгорещения диалог между защитниците на две различни позиции какво съдържа в себе си изразът “Made in … ”, изплува една грозна истина за някои от гръцки предприемачи в България, която от години е известна на шивачките от София, Перник и Сандански (може би и в други градове на страната).

Вице президентът на модната къща Attrativo Панделис Аврамидис в желнието си да защити идеята, че етикетът “Made in Greece” може да носят всички стоки направени някъде в света, стига дизайнът им да е създаден в Гърция показа истинското лице на някой гръцкия предприемач в чужбина. Той най-чистосърдечно призна пред публиката в зала Maroussi Plaza, че според него гръцките производители не са се възползвали достатъчно от липсата на закони и дори култура в страни на Балканите, за да могат да извлекат по-голяма печалба. Аврамидис заяви с откровено съжаление, че бизнесмените от южната съседка на България не са спекулирали достатъчно върху балканските страни, за по-голяма печалба. Той поясни, че гръцката страна печели много повече от сделките с производители на ишлеме в България, отколкото фирмите-изпълнителки. Докато защитаваше тезата, че “Made in Greece” може да е направено в България, Китай или Тайланд, той заяви:

“Манталитета на гърка не е ли бил винаги такъв?”, попита риторично и продължи: “Ние сме търговски народ, а не производствен народ. Това е и бъдещето ни. Може много лесно да използваме страните от Балканите, на които им липсва не само култура в областта на облеклото, но и култура изцяло, за да възползваме от производствените им сили колкото се може повече. Така, ние, които имаме култура, както ми се иска да вярвам, можем да изнасяме повече в чужбина, защото гръцкият пазар сега и в следващите години ще бъде пазар-призрак”. В продължение на своята мисъл Аврамидис настоя, че спекулата упражнена от гърците-предприемачи в България, Македония и други балкански страни не е донесла достатъчно дивиденти и са могли да се спечелят още повече на гърба на страните-работнички.

Форумът се радваше на средна посещаемост. В публиката присъстваха представители на модни списания и блогове, собственици на търговски вериги, модни дизайнери, маркетинг директори на големи компании за внос и износ на спортни дрехи. Аудиторията беше широка, но явно никой не предполагаше, че може да има журналист от българска медия на конкретния форум. Почти гордото изявление на Аврамидис остави част от присъстващите в тихо изумление, а по лицата на други се прочете неодобрение. Трети просто останаха безразлични към неговата реч.

Водещият на дискусията се обърна към публиката за въпроси. GRReporter не подмина тази възможност. Представих се с име и фамилия, и обявих че сме българска интернет агенция за новини от Гърция. Поисках да разберем две неща от Аврамидис: 1. Какво има предвид като казва, че малко е било спекулирано на гърба на България и други страни, с който гърците работят и 2. Дали като далновиден бизнесмен има план какво ще прави, ако утре на Гърция й се наложи да се разплаща с нова валута. Тук настъпи и комичният момент. Участниците в дискусията останаха леко удивени (главно Аврамидис), а част от залата прихна в смях. “Ха, да видим сега” се чу глас от задните редици. Последвалят отговор на Аврамидис се оказа низ от обяснения и нападки. Първо бизнесменът промени тона, с който говори и той стана значително по-сдържан. Хора от публиката реагираха. Побърза да обясни, че не е казал нищо лошо, а след това навлезе в подробен анализ на семантиката на думата “спекулация”. След това “спекулацията” се превърна в “сътрудничество”, а накрая то дори се оказа плодовито, както за Гърция, така и за България. “Страната ви спечели работни места, спечелихме и ние. Значи всички сме спечелили”, поясни.

По-рано в дискусията стана ясно, че работния труд на месец за една шивачка струва на гръцкото предприятие около 250 евро, а заплатата за същата работа в Гърция може да варира от 800 евро до 1400 евро. Въпросът, който заседна в гърлото ми беше: “Колко още може да се изстиска от една българска шивачка?”. Атративо се занимава основно с дизайн на моделите, а производството на колекциите се дава на фирми-изпълнители в Китай, България и Македония, поясни в личен разговор по-късно вицепрезидентът на компанията.

“Страната ви е пряко свързана с Гърция и през годините не успяхте да създадете свое производство, което да е самостоятелно. Надявам се, че трудностите днес ще бъдат преминати и ще останем в рамките на еврото. Тогава ще имаме още по-добро сътрудничество”, отговори Аврамидис уклончиво на втория ми въпрос. Накрая, явно не се сдържа да запази добрия тон и със снизхождение заключи: “Не искам да ви натъжа, но за България е още много рано да мисли, че може да има собствени търговски марки. Вие сте много малко години в западния блок и имате нужда да обогатите още културата си, за да може да се конкурира със западните страни”.

Категории: ИкономикаПазари България спекула Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus