Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не се съпротивлявайте на иновациите, те носят благоденствие

14 Ноември 2014 / 16:11:55  Анастасия Балездрова
781 прочитания

За лошото икономическо състояние на Европа и в частност на Гърция не са виновни само порочните финансови политики, които бяха прилагани с десетилетия в страните от Юга. Основната причина за това са “силите на нисък ръст на производството”, които завладяха Европа след Втората световна война и САЩ след 70-те години на 20-ти век.

Това заяви награденият с Нобелова награда професор по политическа икономика в Колумбийския университет в Ню Йорк Едмунд Фелпс на дискусията, организирана от Harvard Business School of Greece в Атина.

Той посочи, че единственият начин да се задейства гръцката икономика е да се разработят иновации, в чиято разработка да участва цялото общество. “Въображението и креативността не са достатъчни, за да се осъществи този план. Необходим е и динамизъм. А за да се задейства такъв динамизъм, обществото трябва да приеме промените, които носят със себе си иновациите”.

Според Фелпс, в условията на засилени корпоративни интереси иновациите не могат да се развият, защото са потиснати от правителствата и установените интереси, които не искат да допуснат нови играчи. По този начин се ограничават възможностите за създаване на нови работни места и конкретното общество се отдалечава още повече от целта си, която е благоденствието.

От своя страна, гръцкият министър на финансите Гикас Хардувелис оприличи гръцката икономика с лодка с гребла, която се е напълнила с вода и отбеляза, че с положените през последните две години усилия страната се е спасила от удавяне, лодката е на ремонт и се работи по превръщането й в моторница.

Той заяви, че продължението на реформите е единственият път пред гръцкото правителство, независимо дали процесът се наблюдава или не от надзорната тройка. “Днес бюджетният дефицит е 3 на сто, а догодина бюджетът ще е балансиран. Разбира се, стабилизацията не означава, че всички проблеми ще бъдат решени отведнъж”.

Едмунд Фелпс и Гикас Хардувелис, снимка: skai.gr

Гикас Хардувелис призна, че гърците са натоварени с изплащането на прекалено много данъци и каза, че една от най-сериозните задачи на правителството е да рационализира данъчната система с цел да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори.

Бившият министър-председател на Гърция и бивш заместник-директор на Европейската централна банка Лукас Пападимос анализира ситуацията в еврозоната и подчерта нуждата от дълбоки структурни и институционални реформи и създаването на единен банков съюз. По думите му това неминуемо ще доведе и до обща фискална политика в Европа. Според Пападимос моментът е много подходящ за публични инвестиции в страните-членки на Европейския съюз, които могат да включват не само строежи на магистрали, но и инвестиции в създаването на енергийни мрежи, в образованието, в изследователската работа и в иновациите.  

Категории: Икономика иновации реформи Едмунд Фелпс гръцка икономика Гикас Хардувелис Лукас Пападимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus