Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Назначени за чистачи работят в офиси, изложбени зали и детски градини

22 Декември 2010 / 18:12:38  GRReporter
2216 прочитания

Анастасия Балездрова

Докато работниците в сметищата стачкуват и днес, служителите в отдел „Чистота” на атинската община бързат да почистят тоновете отпадъци, които са струпани по улиците в центъра на гръцката столица. Отговорникът за чистотата във II-ри градски район Христос Дросос заяви за GRReporter, че купищата отпадъци, които заснехме вчера вече са събрани, след като служителите и боклукчийските камиони са кръстосвали по улиците до 2 часа през нощта. С фразата си „аз не се занимавам с политика. Интересува ме само боклукът да е прибран и улиците чисти” той отказа да коментира скандалните находки на проверката, която бе извършена от Службата на одиторите на публичната администрация в столичната община. Според техния доклад, който бе публикуван от министерството на вътрешните работи:

-  в атинската община има служители с временни договори, които реално работят незаконно, тъй като в договорите им е описан предмет на работа, различен от това, което реално вършат. Към днешна дата в отдел „Чистота” работят 2.743 служители, от които само една малка част изпълнява задълженията си по събирането на отпадъците.

-  при проверката са били открити 204 служители с постоянни и временни трудови договори, зачислени към отдел „Чистота” са разпределени в други общински отдели. Одиторите определят тези вътрешни преразпределения като незаконни, понеже заплатите на тези служители се осигуряват от таксите, които жителите плащат. Според доклада общината един вид се е възползвала от труда на работниците с временни договори, които в годините са покривали голяма част от нуждите на отдел „Чистота”. По-конкретно „служители с временни договори са били назначавани в отдела и са извършвали различна от описаната в договорите им дейност. Освен това са били третирани като служители на постоянни работа, без обаче да имат нито осигурителните права, нито финансовите облаги на персонала на постоянна работа”.

-  според някои сведения, които предизвикаха започването на нова проверка, по време на стачката, която работниците проведоха преди Коледа миналата година не са били удържани сумите от заплатите, както се определя от закона. Стачните дни са били описани като почивни и служителите от отдел „Чистота” са получили своите заплати в пълен размер.

-  Одиторите призовават областния управител на Атика да предприеме дисциплинарни мерки срещу компетентния заместник-кмет Георгиос Димопулос.

Днес няколко пъти се опитахме да говорим с него по телефона, но се оказа, че е зает от участието си в ред съвещания. Секретарката му ни увери все пак, че основната грижа на г-н Димопулос е събирането на отпадъците и комфортът на жителите.

Категории: ПолитикаОбществоОбщинаОтпадъци стачка боклуци по улиците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus