Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-новата мода - сватба в Гърция

26 Юли 2014 / 12:07:59  GRReporter
2972 прочитания

Хиляди двойки от Китай, Индия и Русия, както и от Великобритания и САЩ идват да се оженят в Гърция. И тази година те „наводниха” Санторини, Крит и Родос и си разменят брачните клетви под уникалните им светлини.

Сватба до вълните. На фона на безкрайната синева и скалистия кикладски пейзаж. Или  на боровите гори, стигащи чак до плажа и създаващи уникална синьо-зелена сцена. Такава сватба не е само мечта на гърците, но и на двойки от целия свят. Затова напоследък процъфтява новият и много печеливш туризъм, превръщайки Гърция в топ дестинация за сватби.

www.newsit.gr

Груповата сватба на китайци на остров Крит е само един от примерите за размера на този вид туризъм. Неофициалните данни (защото тези бракове не се регистрират) удостоверяват неговото развитие..

Както отбелязва вестник Катимерини, смята се, че миналата година само на Санторини са сключени 1100 брака.

Кои избират Санторини за своята сватба?

Руска сватба на Санторини, www.santorini-weddings.info

Китайците може и да са първи в списъка, но изглежда, че Санторини се превръща в световна брачна дестинация, защото е избран от двойки от Англия, САЩ, Русия, както и от различни азиатски държави, за да разменят там брачните си клетви.

Индийците, които избират този прекрасен гръцки остров за сватбата си, са онези, които оставят най-много пари, защото правят най-скъпите церемонии.

Не е случайно, че Санторини неотдавна беше избран за втората най-луксозна дестинация в света за младоженци от британския сайт 101 honeymoons. В класацията води Париж, а на трето място е Капри.

 

Най-горещите гръцки брачни дестинации

Не само много рекламираният остров Санторини обаче е избиран от двойките за тяхната сватба. Според Катимерини, все повече чужденци избират по-слабо познати гръцки дестинации, между които са Монемвасия, Скиатос, Сими, Крит, Парос, Кос, Миконос и Атина.

Групови сватби

Увеличават се и груповите сватби от чужбина, от които ползата е двойна. Освен приходите от сватбата, те са и начин за рекламиране на Гърция в чужбина. Най-характерният пример  споменатата сватба на 16 двойки  от Китай, които се ожениха в Ханя. Подобна церемония беше проведена и на остров Парос, както и в Потидея в Халкидики, където 11 двойки руснаци и латвийци се ожениха в рамките на... My Fat Big Greek Wedding, създадена от туристическа агенция в Солун, вдъхновена от известния филм, за двойки, които искат една специална сватба и си делят разходите. Успоредно с това, на Крит се ожениха двойки от Русия и Украйна.

Масова сватба на Халкидики, www.exedra.gr

Както подчерта през юни сайтът haniotika-nea.gr, агенциите проявяват интерес към организиране на руски сватби в Ханя, и затова са установили контакти с местни частни и общински институции. Голямото увеличение на интереса към гръцка сватба отбеляза и президентът на Beleon Tours Леонидас Димитриадис, който заяви, че „резервираните пакети са се увеличили с 30% в сравнение с 2013”. Само през май фирмата е организирала 23 сватби на Крит, Родос, Санторини и Кос.

Първата групова сватба на китайци в Гърция е през 2006 в Ия на Санторини, само че тогава никой не си представяше, че това може да се развие в туристическа тенденция. Красивият кикладски остров и днес е най-популярната дестинация за китайците, които избират Гърция за своята ваканция.

Китайска сватба в Ханя, www.newsit.gr
„До момента се приели заявки за 8-10 китайски групови сватби на Фира от април до есента” казва заместник-кметът на острова Йоанис Аргирос. „Церемонията се провежда в центъра на Фира, пред митрополията, с панорамна гледка към Калдера. Китайците много обичат Санторини. От 2008 има постоянно увеличение на посетителите от Китай” допълни той.

Гърция като брачна дестинация на изложение в Тайланд.

Очевидно е, че перспективите на пазара са неограничени. Това се видя неотдавна на специализираното туристическо изложение за сватби Wedding Fair 2014 в Бангкок, на което Гърция участва в рамките на рекламния проект YourWeddinginGreece.com.

Гръцкият проект Your Wedding In Greece участва със свой щанд на изложението в началото на юли. Там бяха представени предложения за сватби в различни райони на страната, и главно на Санторини, Монемвасия, Атина, Елафонисос и Алонисос

Сватба на Парос, www.one-weddings.gr

Тодорос Кумелис, изпълнителен директор на фирмата Travel Media Applications заяви за вестник Вима: „Секторът за организиране на сватби в Гърция е организиран, с множество специализирани услуги за младоженци. Гръцката традиция и култура са се погрижили за институцията на брака като най-важното обществено събитие за хората. Точно този опит търсят чужденците в Гърция, които напоследък увеличават непрекъснато. Точно това преживяване търсят и младите тайландци, които заедно с другите азиатци сключват хиляди бракове в Гърция”.

 

 

Категории: сватбен туризъм масови сватби китайци руснаци Санторини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus