Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-голямата гръцка корабостроителница е заплашена от фалит

03 Октомври 2013 / 15:10:01  GRReporter
1459 прочитания

Най-голямата гръцка корабостроителница „Скараманга“ хвърли ръкавица на гръцкото правителството и остава затворена, въпреки че в края на септември изтече правото на компанията веднъж в седмицата да налага ротационен принцип на работа.

Privinvest, собственост на Искадар Сафа, изглежда няма да отстъпи и според източници има намерение да остави корабостроителницата да фалира, като същевременно чрез международен арбитраж иска от гръцкото правителство обезщетение в размер на 1,4 милиарда евро.

В случай, че корабостроителницата затвори окончателно, Гърция ще загуби най-голямото си корабостроително предприятие, което ще има сериозни последици за цялата икономика на страната, а може би и подводниците (няма алтернатива за продължаването на строежа им в друга корабостроителница), смятани за ключови по отношение на националната отбрана. Проблем ще възникне и поради това, че гръцката страна досега е платила 2,3 милиарда евро за подводниците, а не е получила нито една. Едновременно с това 1200 души ще загубят работата си.

Двете страни имат финансови различия около продължаването на строежа на шестте подводници, които са оставени в корабостроителницата. Искадар Сафа поиска над  200 милиона евро, за да поднови строежа, като увери, че постепенно ще може да поеме отново и други търговски дейности извън гръцкия военен флот, въз основа на решението от 2010 за доставки на военно оборудване.

От своя страна в началото на лятото гръцкото правителство бе склонно да плати 75 милиона евро, предложение, което обаче не бе прието. През последните два месеца изглеждаше, че преговорите ще имат положителен край, но според източници от министерството на отбраната, буквално в последния момент са били поставени повече от първоначално договорените въпроси.

След като от корабостроителницата изглеждат готови да стигнат до край, гръцкото правителство, което през последните две години видя как големи компании затварят или преместват централите си, разполага на практика с две решения. Първото е да поиска от собствениците на корабостроителницата да платят глоба, изчислявана на над 550 милиона евро, тъй като условието да не се плаща глоба бе изпълняването на всички клаузи, предвидени в решението от 2010. В този случай корабостроителницата ще фалира, държавата ще предяви претенции към движимото й имущество, а впоследствие ще се положат усилия да бъде приватизирана отново.

Факт е обаче, че тази процедура, при положение естествено, че се увенчае с успех, ще отнеме доста години и на практика ще унищожи корабостроителната промишленост на страната.

Второто решение, което може да проучи гръцкото правителство, предвижда продажбата на една или две подводници, за да бъде финансирано довършването на останалите, а по-нататък да пристъпи към създаването на Единна институция за корабостроителната промишленост на страната, като се има предвид, че с идеята за създаването на един такъв единен орган са съгласни всички в бранша.

Ясна позиция

Намеренията на собствениците на корабостроителницата спрямо гръцкото правителство се разкриват в писмо, изпратено до работещите в предприятието. «Няма ясни признаци за незабавно решаване на проблемите, но ние продължаваме да се надяваме, и сме готови да изчерпим всички възможност за намиране на справедливо решение, което би гарантирало бъдещето и жизнеспособността на корабостроителницата», отбелязва президентът и изпълнителен директор на Privinvest Булос Ханкач (Boulos Hankach), и добавя: «Както знаете, постепенното ни изолиране от всякаква дейност, от една страна, и фаталното свиване на обема на работа, поради умишленото неплащане от страна на възложителя, от друга страна, ни докараха до финансов колапс».

Работещите

Работещите в корабостроителницата от своя страна са започнали протести, за да получат отговори от гръцката страна. По последни данни, от тях е било поискано да проявят търпение още около 15-20 дни. Това обаче е нещо, което в последните месеци им се предлага непрекъснато от министерството на отбраната, заело се с преговорите.

До момента обаче работниците не са взели решение да влязат в корабостроителницата, макар че до днес никой не им го е забранявал.

 

 

Категории: кобаростроителница Скараманга фалит Privinvest
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus