Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-големият инвестиционен фонд Pimco опровергава Андонис Самарас

03 Януари 2014 / 14:01:17  GRReporter
2855 прочитания

«Червен картон» на Гърция показа най-големият инвестиционен фонд за управление на облигации в света Pimco, заявявайки, че няма намерение да купува гръцки облигации и че страната няма да избегне тегленето на нов заем.

Само няколко дни след като премиерът Андонис Самарас обяви, че Гърция „може да стои сама на краката си” и вече няма да има нужда от подкрепата на кредиторите си, днес  Pimco опроверга директно гръцкия министър-председател.

Андонис Самарас направи това важно изявление по време на новогодишното си обръщение: «През 2014 Гърция ще се върне на международните финансови пазари, ще открие пътя към плавното развитие и вече няма да има нужда от нови заеми и нов меморандум».

Въпреки това международните пазари изглежда не вярват на това изявление, и смятат, че планът на гръцкото правителство не е реалистичен. Както заявява в днешния брой на Süddeutsche Zeitung Майлс Брадшоу, мениджър и изпълнителен вицепрезидент на Pimco, «не вярваме, че тази година Гърция ще е в състояние да получи пари от международните пазари».

Мнението на Pimco има голяма тежест, тъй като компанията е инвестирала голяма част от портфейла на клиентите си, в размер на 1,5 трилиона евро, в държавни облигации.

«Лихвите за гръцките 9-годишни облигации се движат в момента около 8%», подчертава експертът от Pimco пред немския вестник. «Ако страната вземе големи заеми при тези условия, тогава общата тежест от лихвите по дълга ще бъде много по-голяма, отколкото ако Гърция продължи да взема кредити от Европейския механизъм за стабилност ESM», добавя той.

В потвърждение на казаното вестникът дава и един пример: заемите от Европейския механизъм за стабилност струват на Атина около 2%. През 2013 страната е платила около 5,5 милиарда евро, за да покрие задълженията си по лихвите. Гръцкото финансово министерство е изчислило, че страната има възможност да плаща от 7 до 8 милиарда евро за лихви. Тази сума обаче няма да е достатъчна, ако трябва да плаща лихви в размер на 8%, ако не и повече, в случай, че тегли заеми от частни инвеститори.

«Тактически ход»

Марсел Фрацшер, председател на Германския институт за икономически изследвания (DIW), също смята, че Гърция няма да може да избегне нов меморандум, като предполага, че това ще стане през 2015. «Размерът на дълга и респективно на сумата, необходима за покриване на лихвите, е огромен», заявява немският финансист пред Германската осведомителна агенция ДПА.

«Това е причината, поради която Атина няма да може да финансира своя дълг на свободния пазар. Обещанията на гръцкия премиер имат по-скоро политически мотиви, или пък става дума за тактически ход, с цел да увеличи натиска върху кредиторите, за да се съгласят те да бъде преструктуриран дългът на страната. По този начин Самарас се надява да спечели удължаване на срока за погасяване и намаляване на лихвите. В този случай дългът би бил жизнеспособен, поне така се надява Атина. И едва тогава страната би могла да се опита да заеме пари от финансовите пазари», отбелязва Марсел Фрацшер.

Волфганг Босбах, изтъкнат член на управляващия Християн-демократичен съюз, също смята, че един нов меморандум е неизбежен. Както заявява той пред вестник Die Welt, неговата цел не е да опровергае факта, че гръцкото правителство има волята да се справи с кризата.

«Въпросът обаче е дали гръцката икономика има силата и конкурентоспособността да намали високия коефициент на дълга, и се боя, че няма да успее», отбелязва депутатът християндемократ.

И накрая Маркус Фербер, председател на Групата на Християн-социалния съюз в Европейския парламент, заявява пред същия вестник, че в началото на годината ще бъдат проучени направените стъпки по реформите и «впоследствие ще видим дали ще е необходим и трети пакет, към настоящия момент не искам да правя предположения».

Междувременно, през ноември просрочените задължения към държавата възлязоха на 61,4 милиарда евро, увеличени с 1 милиард в сравнение с предходния месец, според данните на Главния секретариат за публични приходи.

От данните става ясно също така, че от началото на годината в хазната са постъпили приходи от просрочени задължения в размер на 2,8 милиарда евро.

 

 

Категории: инвестиционен фонд Pimco Андонис Самарас изявление меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus