Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-големите гръцки авиопревозвачи AEGEAN и OLYMPIC AIR се обединиха

23 Февруари 2010 / 11:02:35  GRReporter
2210 прочитания

Исторически ден за гръцките авиолинии, след като двете най-големи компании - AEGEAN и OLYMPIC AIR, подписаха договор за сливането си, за да се справят по-успешно с международната конкуренция в този особено труден момент.

Основните акционери на двете компании се споразумяха да се слеят дейностите на AEGEAN и OLYMPIC AIR, така че новата компания ще влезе на Атинската борса, а пък фирмите OLYMPIC HANDLING и OLYMPIC ENGINEERING ще станат 100% дъщерни в новата компания.

Новата компания след сливането на двете фирми ще използва името и логото на OLYMPIC AIR след необходимия преходен период за промените и за пригодяването, в който ще се използва паралелно и името и логото на AEGEAN.

Договорът ще бъде даден за одобрение от Европейската комисия за конкуренцията, която е компетентна по случая заради размера и условията на сделката, а дотогава ще бъдат уточнени всички процедурни стъпки, които трябва да се предприемат и сроковете за осъществяването на сливането.

Според договора основният акционер на Aegean (Дружество Василакис) и единственият акционер на Олимпик Еър (Marfin Investment Group) ще участват равностойно в акциите, а в компанищта ще останат и акционерите дружество Ласкариди, В. Констандакопулу, Джордж Дейвид и Л. Йоану, както и Банка Пиреус, които ще запазят аналогичното си участие.

Трябва да се отбележи, че договорът ще трябва да се осъществи след 9 септември 2010 г., когато приключва и срока от една година след раздържавяването на Олимпик – период, за който MIG са се обвързали пред гръцката държава, че няма да направят никакви акционарни промени.

Новата компания ще управляват г-н Тодорос Василакис и г-н Андреас Вгенопулос, които ще осигурят нормалното протичане на работите по сливането и създаването на „националния първенец” във въздушните превози, който ще може да увеличи присъствието си на европейско равнище, но и да продължи да покрива полетите до най-отдалечените места в Гърция.

Двете компании разполагат с общо 64 самолети, от които 39 са свръхмодерните Airbus. От своя страна Aegean има 2 500 служители, а пък Olympic Air  заедно с Olympic Handling и Olympic Engineering - с общо 3 350 служители. Също така двете фирми летят до 65 дестинации в страната и до 41 в чужбина.

 

Категории: Актуално въздушни превози компании Aegean Olympic Air
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus