Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-дръзкият опит за политическо убийство в последните десетилетия взе една жертва

24 Юни 2010 / 20:06:39  GRReporter
2169 прочитания

Взрив избухна на седмия етаж на сградата на гръцкото министерство за защита на гражданите - на същия етаж се намира и кабинетът на министър Михалис Хрисохоидис. Бомбата избухнала на 20-25 метра от кабинета на министъра. В момента на взрива той е бил в кабинета си заедно с двете си секретарки. Самият Михалис Хрисохоидис е невредим, но е загинал личният му помощник Георгиос Василакис. Тялото на жертвата бе оставено в сградата на министерството часове след инцидента. В министерството царяло паника. На мястото на инцидента веднага пристигнали две линейки и мобилна лекарска група за оказване на първа помощ, но поради големите разрушения им отнело време докато стигнат до тялото на жертвата.

    Взривът избухнал малко след 20,30 часа и бил достатъчно силен, за да предизвика сериозни материални щети. Едната стена на стаята се сринала, а тялото на Георгиос Василакис буквално е било разпръснато на части. Взривът пристигнал като пратка, която се възпламенила в момента, в който 52-годишният Георгиос Василакис я отворил. Колетът бил адресиран до министър Михалис Хрисоноидис, но го отворил личният му помощник, който отговарял за кореспонденцията на министъра.

Районът около сградата на министерството на булевард Петро Канелопулу 4 бе отцепен цяла нощ, охранява се от службите за борба с тероризма. Сградата е блокирана от десетки журналисти, местни и чужди. Експлозията става в една от най-силно охраняваните сгради в Атина, където се проверяват под лупа не само хората, които влизат, но и всички провизии, които се внасят там. На мястото на инцидента дълго време цареше объркване и шок.

Жертвата е дългогодишен сътрудник на Михалис Хрисохоидис, баща е на две деца. "Това е изключително подла атака, която обаче няма да ни спре в борбата с тероризма."Лично аз загубих много близък човек", заяви видимо разстроеният Михалис Хрисохоидис.

Гръцките медии са категорични, че става дума за терористичен акт. За първи път гръцките терористи се осмеляват да атакуват министерството за защита на гражданите и то лично министъра. До момента няма яснота как пратката е преминала през всички сканери, които следят за оръжие и взривни вещества, за да бъде допусната до етажа, на който работи Михалис Хрисохоидис. Това е и първият случай, когато терористите използват колетна пратка, за да поставят в нея смъртоносния експлозив.

Гръцките власти са шокирани от атентата, защото той показва, че терористите много добре познават правилата, по които функционира охраната в министерството за защита на гражданите, намерили са пукнатината в тях и отлично са се възползвали от нея. Все още няма информация за вида на взрива и начина на опаковането му, но очевидно и тук терористите са показали изключителни способности. Има голяма символика и в мястото на атентата - не само в непосредствена близост до кабинета на министъра, но и точно над офисите на Гърцката разузнавателна служба, която се намира на шестия етаж на същото министерство.

Консервативните гръцки политици, големите индустриалци и чуждестранните дипломати и бизнесмени в Атина често стават обект на терористични нападения. В последните години, обаче, нападенията не се правеха с цел проливане на кръв, а по-скоро сплашване и обикновено преди всеки атентат има и предупредително обаждане. Снощнатта атака е имала ясната цел проливане на кръв и не е имало предупредително обаждане. Това дава основаните на гръцките политически анализатори да изразят опасения, че в страната се връща най-мрачният период на ляв тероризъм.

Засега никоя терористична организация не е поела отговорността за престъплението. Експертите на гръцката полиция обаче виждат в атентата почерка на "Конспирацията на огнените ядра". Те не изключват убийството да е дело и на незаловени членове на организацията "Революционна борба". Вероятен сценарий е зад вчерашния кървав инцидент да стои и "народна воля" - терористичната организация, която пое отговорността за атентата срещу политическия офис на Михалис Хрисохоидис, който бе извършен на 17 февруари.

Категории: Михалис Хрисохоидис терористичен акт взривКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus