Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наркотиците за изнасилване завладяха и гръцките клубове

01 Юли 2013 / 13:07:02  GRReporter
6665 прочитания

„Бях отишла с компанията си в един бар в центъра, където изпихме по две питиета. Събудих се гола в леглото”. Това е разказът на едно от младите момичета, които са били изнасилени след едно обичайно излизане във вечерно заведение в Солун.

Тя помни всичко преди и след изнасилването, но по никакъв начин не може да възстанови някакъв спомен от нападението. Това я изнервя, обърква, разярява и плаши. Момичето халюцинира, съмнява се в приятелите си, но не иска да повярва, че те може да са изнасилвачите.

Във всички подобни случаи, които вече не са редки и в Гърция средствата за „обезвреждане” на жертвата са синтетични наркотични вещества в течно състояние. Те са по-известни с наименованието „сиропи за изнасилване”.

Конкретните наркотици нямат цвят, мирис и вкус. Те се смесват с питието и предизвикват загуба на паметта и намаляване на съпротивлението от страна на жертвите. Още по-проблемен е фактът, че е много трудно да бъде установено тяхното наличие в организма, защото той се освобождава от тях много бързо.

Миналия петък полицията в Солун откри голямо количество от този вид течни наркотици – 1,815 кг GBL. Властите се опасяват, че известните с името date-rape drugs са вече доста популярни в Гърция.

Заловеният 27-годишен трафикант е разполагал и с други опасни синтетични стимуланти като мефедрон, известен също като „мяу” и кристален метамфетамин, познат като „кокаинът на бедните”.

Наркотикът GBL (гама-бутиролактон) е индустриален химически разтворител, който се използва в производството на бои, пестициди, пластмаси и мастила. Той замести GHB (гама-хидроксибутират) – номер 1 сред „наркотиците за изнасилване” като основна субстанция на „течното екстъзи”, заради по-ниската си цена и липсата на GHB на пазара. Гама-бутиролактонът се продава в интернет и напоследък е много популярен в Европа, САЩ и Австралия.

Веществото има силно успокояващ ефект, който може да доведе жертвата до състояние на безсъзнание и неспособност да се съпротивлява.

В случаи на изнасилване, извършено под въздействието на такъв „сироп”, жертвата губи памет и изпитва гадене, прекомерна сънливост, гърчове, объркване, загуба на контрол и неестествено отхвърляне на всякакви задръжки. В показанията си пред разследващите власти жертвите си спомнят много малко неща или нищо от нападението.

„Установяването на наличието на такива вещества е много трудно, защото жертвата ги е поела само веднъж”, разказва токсиколог, който наскоро е разследвал подобен случай.

Много често жертвите не подават сигнал веднага, в резултат на което организмът им се пречиства и наркотикът не може да бъде открит. Други симптоми и странични действия на GBL и GHB са замаяност, мускулна слабост, задух, проблеми с движенията и зрението, изпотяване, спадане на кръвното налягане. Те също могат да доведат до кома или смърт.

Полицаите в Солун стигнали до 27-годишния трафикант по сведения на един 21-годишен младеж, у който намерили малка бутилка с 80 грама течен наркотик GBL и малко количество канабис.

В дома на трафиканта открили и конфискували бутилка с 1,735 грама GBL, три пакета мефедрон с общо тегло 130 грама, един пакет кристален метамфетамин (MDMA) с тегло 29 грама, един грам метиопропамин, два грама канабис, 21 наркотични хапчета и сумата 615 евро, придобити от продажба на наркотици.

През 2009 в Солун бяха конфискувани повече от 2,5 килограма GHB.

Известният сред наркозависимите като „мяу” мефедрон е силен синтетичен стимулант, който се произвежда предимно в Китай и се внася в Европа като „растителна тор”. Цената му е ниска и това го прави достъпен за повечето от хората, които го употребяват. Предизвиква тахикардия, пристъпи на паника, мускулни спазми и халюцинации, а властите във Великобритания го свързват с десетки смъртни случаи.

Кристалният метамфетамин или така нареченият „кокаин на бедните” е силен синтетичен невростимулант. Наркозависимите го пушат, вдишват, инжектират венозно или пият размесен с алкохол. Резултатът е силно пристрастяване. След приема се появява чувство на еуфория и свръхактивност. Страничните ефекти не закъсняват да се появят по телата на употребяващите го хора – загуба на тегло, акне, гъбични инфекции, загниване на зъбите. 

Категории: Криминална хроника наркотици изнасилване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus