Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напрежението се увеличава, селяните не отстъпват

26 Януари 2010 / 12:01:30  GRReporter
989 прочитания

Земеделците продължават с блокадите с цел да натиснат повече правителството, което въпреки това не отстъпва що се отнася до финансовите им искания. И днес продължава диалогът в конгресн център Запио, н акойто участва минитъра на земеделието Катерина Бадзели и от който вчера отсъстваха както представителите на опозиционната Нова демокрация, така и самите земделци.

След срещата в министерството на земеделието с представители на стачкуващите, министър Бадзели заяви, че до края на месец февруари ще им се изплати субсидията от еврофондовете за 2009 г., ще се придвижи и опрости процедурата за връщане на изплатеното ДДС и ще започне контрол върху земеделските продукти, така че разликата в цената на производителя и крайната цена на продукта да не надвишава 30%. Освен това министерството в сътрудничество с търговските камари ще пристъпи към създаването на база данни за търговците на земедлски продукти.

За да се избегне допълнително напрежение от прокуратурата на Върховния съд решиха да не задвижват процедурата за арест на място на земедлците,които блокират пътните артерии, което ще предизвика сблъсъци. Прокурорите с помощта на полицията ще записват имената на земедлците, а в други случаи по регистрационните номера на тракторите ще открият техните собственици и ще пристъпят към образуване на дела в тяхна тежест.

Излглежда, че тези мерки не са уплашили селяните, които вчера затвориха железопътната линия към Промахона. Граничният пункт там беше отворен за няколко час в знак на добро желание от тяхна страна, за да преминат камионите. Затворено е пристанището при Игуменица, заобиколните пътища при Темби при Платикамбос и Мелунас, старата магистрала Серес-Кавала, магистралата Солун-Кавала при Врасна, както и граничният пункт Орменио в Еврос.

За автомобилите, които са се запътили към Атина полицията позволява преминаването през Ламия, на 200-ия километър на пътя Атина-Ламия при Термопилите има отбивка на колите. Камионите продължават към Амфиса, а после минават по пътя Итеа, Дистомо, Ливадя и Тива, за да се върнат на магистралата на 85-ия километър. Леките автомобили продължават по магистралата до Ливадя, а на 145-ия километър по магистралата Атина-Ламия се отбиват за пет километра, като след това се връщат пак на магистралата.

В същото време представителят на Федерацията на износителите на Северна Гърция Василис Томаидис подчерта, че големи производители губят стотици хиляди евро от стачката на земеделците като например фабриката за производство на хартия, която гуви 150 000 евро дневно заради невъзможността да комуникира с клиентите си, тъй като Промахонас е затворен. Много фирми за дрехи с фабрики в България и Румъния всекидневно губят клиенти в чужбина. Също и фирмите за обработка на земеделски продукти като маслини например, които изнасят продукти, не могат да изпратят продуктите си на своите клиенти.

Земеделците трябва да осъзнаят, че пробемите на тези фирми ще ги засегнат пряко, тъй като фирмите за обработка на продуктите няма да могат да им изплатят чековете и накрая ще фалират, а роднините и децата на селяните, които работят в тях ще се окажат на улицата без работа, казва г-н Томаидис за вестник "Навтемборики".

В обръщението си към селяните Федерацията на износителите на Северна Гърция ги призовава да поемат своята отговорност и да вдигнат блокадите, тъй като техните действия пречат на правото на свободно движение на блага и хора, което е основен принцип на демокрацията.

 

Категории: Актуално земеделци блокади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus